Az elkészült kovászos kenyér megmaradt kovászával, ami nem volt nagy mennyiség, nem is tudtam mit csinálja. Kidobni nem volt szívem, hisz előtte nevelgettem, etetgettem, így valami hasznos felhasználáson gondolkodtam. Mivel kenyér már volt itthon, és a zsömlék is ott sorakoztak, gondoltam kipróbálom életem első kovászos kakaós csigáját, lesz, ami lesz.
Nem hogy nem bántam meg, de a család visszajelzése alapján nem ez volt az utolsó ilyen ténykedésem. Ahogy a kovászos kenyérnél is, itt is írom az időpontokat, hogy lehessen követni és azzal számolni, hogy melyik lépés körülbelül mennyi ideig tart.
1. Előző nap este 21:20-kor megetettem a maradék 110g kovászt (BL55:TKTB (Teljes Kiőrlésű Tönköly Búza) = 1:1, 80%-os) 30g BL55 liszttel és 10g 40 fokos vízzel. Ment a mikróba egy meleg vizes pohár kíséretében pihenni.
2. Korán keltem, 4:50-kor a kovászom már a duplájára kelt, így el is kezdtem vele dolgozni.
3. 4:55-kor kimértem 445g BL55 és a keverőtálba szitáltam, hozzáadtam 250ml kézmeleg tejet, 100g cukrot 155g BL80-at szintén szitálva, 1 egész tojást és 2 tojássárgáját. Ment még bele 7 g só és 85g puha vaj.
4. 5:30-ra szépen bedagasztotta a gép, csodálatos állagú, sima tésztát kaptam. Innen kiolajozott kelesztőtálba raktam, és ment a termosztált 30 fokos sütőbe pihenni. És még én is visszabújtam az ágyba ?
szép sima tésztát kaptam mehet pihenni
5. 6:50-kor picit lisztezett asztalon kb 1,5-2 cm vastagra nyújtottam óvatosa, hogy a benn levő buborékokat ne bántsam, majd meghajtogattam és visszakerült a sütőbe újra pihenni.
6. 8:00 asztalon ismét kb. 2cm nyújtás, hajtogatás és ismét a sütőben pihenés következett
2 cm vastagra nyújtás szépen látszanak a buborékok benne hajtogatás után ismét mehet pihenni
7. 10:00-kor lisztezett asztalon kb 1 cm-es vastagságóra nyújtottam, vigyázva, óvatosan. Olvasztott vajjal megkentem, és kb. 150g Nesquik kakaóporral szórtam meg. A hosszabbik oldalánál kezdtem el szorosan feltekerni. Körülbelül 2 cm vastag szeleteket vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, egymástól viszonylag távol – mint kiderült így sem elég távol egymástól. 15 darab lett nekem.
kb 1 cm vastagra nyújtás olvasztott vajjal kentem meg cukros kakaóporral szórtam – nem sajnáltam rá 🙂 szorosan feltekertem és kb 2cm vastag szeletekre vágtam 15 db lett belőle
8. 10:30-kor a maradék tojásfehérjével megkentem és 30-35 fok körüli sütőbe tettem keleszteni minimum 3 órát.
tojásfehérjével megkenve ment pihenni 3 órát kelesztés végére szépen összenőttek
9. 13:30-kor előmelegítettem a sütőt 220 fokra (vizet tettem jénaiban a sütő aljára).
10. 13:40-kor 200 fokra vettem vissza a hőmérsékletet és 15 percig a középső rácson alul-felül sütő programon sütöttem a csigákat.
11. 13:55-kor picit megmelegített bourbon vaníliacukros 1dl tejjel meglocsoltam a csigák tetejét, és még 5 percre visszatettem a sütőbe, de a hőmérsékletet visszavettem 180 fokra
porcukorral megszórva csodálatos bélzete mennyei volt
12. 14:00-re készen voltak az ínycsiklandó csigák, alig tudtuk kivárni, hogy meghűljenek, és megkóstolhassuk!