Miután kipróbáltam már többféle kovászos receptet, és heti rendszerességgel kell visszatérjek a kenyérhez, elhatároztam, hogy picit feldobom valamivel. Az első, ami eszembe jutott, az a hagymás kenyér volt – nem bántam meg, sőt!

Így készül a hagymás szendvicskenyér

Hozzávalók

Hagyma töltelékhez:
2-3 fej lilahagyma, ki mennyire szeretné hagymásan. Előző nap hajszálvékonyra vágott, picit lesózott és kb. fél órát pihent hagymát pici olajon megszottyasztom, nekem a 9 fokozatú tűzhelyen ez 4-es fokozatot jelentett és kb. 30-35 percet vett igénybe. Folyamatos keverés mellett adtam hozzá kb. 2 evőkanál mézet, így még pikánsabbá válik a sós-édes kombináció. Mikor elég fonnyadt és üveges, félreteszem hűlni.

Előtésztához:
100 g kovász (tisztán BL80-as etetéssel és 100%-os hidratáltsággal)
200g BL80-as liszt
200g kézmeleg víz

Szendvicskenyérhez:
450g előző nap megetetett kovász
700g BL80-as átszitált liszt
240g kézmeleg víz
240g kézmeleg tej
30g cukor (kb. két evőkanál)
60g olvasztott vaj
15g (3 csipet) só
1 tojás a kenéshez, magok, magkeverékek a díszítéshez

Szendvicskenyér elkészítése

Este 9 órakor közvetlenül a kelesztőtálba mértem az előtésztához szükséges kovászt, lisztet és kézmeleg vizet, jól összekevertem csomómentesre, és lefedve a konyhapulton pihent reggelig.

Másnap korán keltem, hisz többféle tésztát szerettem volna elkészíteni. A kovászok csodálatosan értek, dolgoztak az éjjel, szépen megduplázták magukat. Így 6:45-kor már csodálatos buborékokkal vártak, hogy elkezdjek velük dolgozni.

Bemértem mindent a keverőtálba, először a folyékony hozzávalókat, ezzel jól elkevertem a kovászt, majd a száraz hozzávalókat. A lisztet ismét szitáltam, aminek két funkciója is van, az egyik, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket, a másik, hogy levegőt vigyünk a lisztbe és ezáltal a tésztánkba is.

Kb. 10 percet dolgozott a gép, majd 5:30-kor kezdtem el a kézi dagasztást. Gyorsan kellett vele dolgozni, mert picit ragadós volt, így adtam még hozzá kb 50g lisztet, majd gyors mozdulatokkal nyújtottam, visszaszedtem, nyújtottam, visszaszedtem. Kb 5 perc után jöhetett a csapkodás, ami segít a sikérszálak kialakításában, és nem utolsó sorban kiélhetem dühömet is! Majd feszesre húzva többször, szép kis cipót formáltam. Így került vissza a tálba 5:40-kor, és ment 40 percet pihenni a sütőbe a tészta.

6:20-kor már látszott a térfogatnövekedés, és megjelentek a buborékok is. Enyhén lisztezett asztalon lamináltam, szépen kihúzkodtam amennyire csak lehetett vigyázva, hogy ne szakítsam el és az előző nap megdinsztelt hagymát 3 részre osztva, az első adagot szépen elegyengettem a kinyújtott tésztán. Ezután egyharmadáig hajtottam egyik, majd másik oldalról, végül szorosan feltekertem és visszatettem a tálba ismét 40 percre pihenni.

Majdnem lemászott az asztalról, akkora lett 🙂

6:45-re látszott, hogy szépen dolgoztak a gombák és baktériumok, mert 40 perc után ismét látszódott a térfogatnövekedés. Most csak óvatosan ujjbeggyel nyomkodva lapítottam szét, ismét elegyengettem rajta egy adag hagymát, és hajtogatás után ismét 40 percet pihentettem.

7:20-kor volt az utolsó hajtogatás, óvatosan ujjbeggyel végeztem, megint ment rá a hagyma, és óvatosan behajtogatva visszatettem még 1 órára letakarva pihenni a konyhapulton. Figyelni kell, mert a pihenési idők alatt növekszik meg a tésztánk, így az általam megadott idők csak tájékoztató jellegűek, hisz a kelés függ a liszt és víz minőségén át a levegő hőmérsékletéig, páratartalmáig. Ha szépen kel, lehet rövidebb időket hagyni, ha lassabban, akkor pedig a sütőbe tegyük be egy jénai melegvízzel együtt, mert a meleg jótékonyan hat a gombákra, és több buborékot termelnek.

Egy óra eltelte után asztalon volt a 2220 grammos picike ? Szépen három egyforma méretűre vágtam (mérlegen is mértem 3xkb 730g-nyi kenyérke lett), majd óvatosan hajtogatva picit hosszúkásabb formára alakítottam, mert a sütéshez csak ilyen formám volt három – persze nem is egyforma.

Formázás után ismét pihent, de már csak fél órát konyharuhával letakarva.

Kb. 9 órakor jutottam el odáig, hogy a kész bucikból hosszúkás formájú szépségeket helyeztem el az olajjal kikent formákba. Nagyon szépek voltak és kíváncsian vártam, milyen lesz az ízvilága ennek a hagymás kenyérnek.

feszesre nyújtva vekniket formáztam és tojással kentem le őket

Mindhárom bekerült a helyére, majd a felvert egész tojással szépen megkentem és letakarva még 2 órát pihent, ezalatt a másfélszeresére nőtt.

majdnem megduplázták magukat

11:00-kor elkezdtem a különböző magokkal, magkeverékekkel a díszítést, nagyon guszta lett, illetve bevágtam a tetejét, hogy a térfogatnövekedés miatt ne repedjen spontán. Viszont olyan szépen megkeltek, hogy a sütőben már csak kb 25%-ot nőttek, nem nagyon repedtek most meg.

Időközben 230 fokra előmelegítettem a sütőt, viszont most nem tettem vízzel teli edényt a gőz miatt a sütőbe, mert szárazon sütjük ezt a kenyeret.

Betettem a sütő középső rácsára, és alsó-felső sütésen 20 percig sütöttem.

20 perc után visszavettem a hőmérsékletet 180-190 fokra, és még sült további 20 percet.

Majdnem delet harangoztak, mire elkészültek a szendvicskenyerek, kivétel után picit megspricceltem őket vízzel, és konyharuha alatt hagytam kihűlni.

Kb egy órával később szépen kiborítottam a formákból, igazán szép darabok lettek és kopogott is az aljuk!

Az így elkészült kenyerek kb. 700g-osak lettek.

Kövess, lájkolj, ossz meg: