Ha nyár, akkor ribizli. Kedvenc gyümölcseim egyike. Ültettünk is jó néhány bokorral, már rögtön azt követően, hogy ide költöztünk, amik mostanra már szépen teremnek, köszönhetően a saját, tápláló komposztnak, valamint a hasznos és oltalmazó mulcsnak.

Közeli kép egy ribizlibokorról tele érett ribizli gyümölccsel

Miután elkészült a kamránk is, nincs más hátra mint feltölteni minden földi jóval, ahonnan természetesen a népszerű dzsemek, lekvárok sem hiányozhatnak.

Jól fognak esni frissen sült, ropogós kenyérrel vagy éppen az omlós kaláccsal, de remek kiegészítői lehetnek süteményeknek is.

Lássuk miként is készült ez a finom, tartósítószert egyáltalán NEM tartalmazó ribizli dzsem. 😉

Hozzávalók:

  • 1 kg megtisztított, passzírozott ribizli (kb 1,5 kg tiszta, száras ribizliből lesz ennyi)
  • 700g cukor (ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb)

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Alaposan, de óvatosan mossuk meg a gyümölcsöt, majd csepegtessük le.
A leszedett ribizlis folyó vízben alaposan megmossuk.

2. Szedjük le a bogyókat a szárakról – ez a legidőigényesebb rész, de jókat lehet beszélgetni közben és akkor gyorsabban telik az idő. 🙂 Figyeljünk oda, hogy csak szép, egészséges szemek kerüljenek a befőznivalóba.

A ribizli leszárazását, tisztítását egy villával könnyen el tudjuk végezni.
Tipp: Egy villa segítségével, könnyebben és gyorsabban megy a tisztítás. Próbáld ki!

3. Tegyünk egy kis vizet a lábas aljára, de épp csak annyit, hogy az alját fedje, majd öntsük bele a megtisztított gyümölcsöt.

Megtisztított ribizli szemek frissen egy lábosban

4. Közepes lángon, rendszeres kevergetés mellett addig főzd míg a ribizli szemek össze nem esnek. Ekkora mennyiség esetén ehhez körülbelül 20-30 percre lesz szükség.

Ribizli szemek egy lábosban, főzés közben.

5. Amint a gyümölcsünk megfőtt, passzírozzuk át a főzetet egy sűrű szita vagy passzírozó segítségével.

A készülő ribizli dzsemet szitán egy merőkanál segítségével átpaszírozzuk, hogy a dzsemben ne maradjon mag.
Passzírozógép hiánya esetén, egy sűrű szita is gyönyörűen felfogja a magvakat és a vastag héjdarabokat. TIPP: a szitán fennakadt maradék finom csemege lehet a tyúkocskáink számára, vagy vigyük a komposztra.

6. Az így kapott tiszta gyümölcs pürét mérjük le újra és ehhez számoljuk hozzá a cukrot. Azt hogy mennyi cukrot használunk ízlés dolga is. Van aki 1/1 arányban teszi hozzá, van olyan aki 1 adag gyümölcshöz 1/2 adag cukrot ad. A legjobb ha fokozatosan adagoljuk és közben kóstolunk. 😉

Cukor hozzáadása a készülő ribizli dzsemhez

7. A cukrot egyenletesen keverjük el a pürében és tegyük vissza a tűzhelyre közepes lángon főni mindaddig, míg a cukor teljesen fel nem olvad.

Készülő ribizli dzsem, ribizli püré

8. A pürét felforraljuk és rendszeres kevergetés mellett addig főzzük míg meg nem kapjuk a kellő állagot, melyet egy egyszerű csepp próbával tudsz ellenőrizni.

Forrás alatt álló ribizli dzsem egy nagy lábasban, fakanállal
Forraljuk fel a pürét, de figyeljünk rá és kevergessük, hogy oda ne kapjon.

9. Csepp próba: egy tányérra cseppents egy kis mennyiséget a főzetből. Akkor lesz jó, ha a tányért mozgatva nem folyik el és miután lehűlt zselés állagúvá válik.

TIPP: a próba előtt tedd be a tányért néhány percre a fagyasztóba, így amikor rácseppented a mintát gyorsabban kihűl. Cseppents és néhány pillanat múlva húzz bele egy csíkot. Ha nem folyik össze és szép zselés anyagot kaptál, elkészült a dzsem. 😉

Ribizlilekvár csepp próba szemléltetése egy fehér tányéron

10. Az elkészült ribizli dzsemet még forrón, tiszta, steril üvegekbe merjük és gondosan, szorosan fedővel lezárjuk. Ezt követően az üvegeket fejtetőre állítjuk és hagyjuk kihűlni.

Elkészült ribizli lekvárok kis szögletes befőttes üvegben, fejjel lefelé.
A fejre állítással a lezárt üvegek tetején maradt levegő átáramlik a forró lekváron és ezáltal sterilizálódik.

10+1. Az elkészült dzsemeket felcímkézem és mehetnek a kamrába. Felbontást követően mindenképpen érdemes hűtőben tárolni, hogy tovább elálljon.

Elkészült ribizlidzsem üvegek felcímkézve, piros-fehér kockás textil tetővel.
Megnevezést, dátumot mindenképpen írj a címkére, hogy tudd mi lapul benne és hogy mikor készült.

Próbáld ki Te is ezt az egyszerű és nagyszerű dzsemet, merj bátran kísérletezni az ízekkel, kombinációkkal! 😉

Kövess, lájkolj, ossz meg: