Nincs is finomabb párosítás, mint a házi eperlekvár és egy szelet frissen sült kovászos kenyér vagy fonott kalács! Az alábbi instrukciókat követve villámgyorsan, és csupán három hozzávalóból el is készül a lekvár, ami ugyan tartósítószer nélkül is eláll, de csodálkoznék, ha kóstolás után sokáig megmaradna.

Minden évben várom, hogy megjelenjenek a virágok, majd az első bogyók az eperpalántákon. Onnantól minden nap nézem, hogy vajon mikor szedhetem le az első piros szemet. Aztán eltelik egy hét, és már olyan mennyiségben van eper a kertben, hogy nem tudjuk megenni. Mit tesz ilyenkor egy jó háziasszony? Hát befőzi!

Hozzávalók:

  • Eper
  • Kilónként 20-25dkg cukor (én még ebből is lecsípek, és mivel van cukros a családban, sokszor steviaval készítem)
  • Ízlés szerint egy egész citrom leve

Az eperlekvár elkészítése:

A leszedett epret megmosom és kicsumázom, majd alaposan lecsöpögtetem. Lemérem, és a súlya alapján kimérem a cukrot, mindig inkább lefelé kerekítve – aki édesebben szereti, persze mérheti bőkezűbben, illetve igény szerint a recept édesítőszerrel is készíthető.

A lecsöpögtetett epret egy edénybe teszem, és picit krumplinyomóval összetöröm. Ezt nem viszem túlzásba, mert én szeretem, ha az eperlekvár darabos.

A lábosban az összetört eperhez hozzáadom a cukrot és felforralom. Forralás közben időnként megkeverem, és ha felforrt, hozzáadom a citrom kifacsart levét (ízlés szerint ez elhagyható). Ezután még körülbelül 30 percig közepes lángon forralom és kevergetem.

Időközben a forró vízzel sterilizált üvegeket előkészítem, és a 30 perc elteltével a kész lekvárt szépen belekanalazom. Az üvegekre fóliát teszek, majd rácsavarom a tetejét, és megfordítva, fejjel lefelé egy plédből kialakított “fészekbe” helyezem. Itt 24 órát pihentetem, hagyom teljesen kihűlni. Ezzel a módszerrel nem kell tartósítószert használnunk, nem fog bepenészedni a lekvár.

Felbontás után viszont hűtőben tárolom – bár nem szokott sokáig tartani, ha már egyszer felbontottuk! Tökéletes kenyérre, kalácsra kenve, házi buktában vagy palacsintában – ki hogyan szereti. Elkészítitek?

Kövess, lájkolj, ossz meg: