Ez a pillekönnyű, foszlós fonott kalács a rendkívüli körülmények – a koronavírus, #MaradjOtthon mozgalom, és az otthoni digitális oktatás megkövetelte rendhagyó technikaóra – eredményeként készült el. Leteszteltem: akár gyerek mellett is szuper gyorsan elkészül, ráadásul napokig friss és puha marad!

Hozzávalók:

  • 300 ml tej
  • 2 ½ ek cukor
  • 1 cs szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt (én kalácsliszttel dolgoztam, de a BL55-ös is tökéletes)
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • ½ tk só

Kalács elkészítése:

A langyos tejbe beleteszem a cukrot és az élesztőt, hagyom 10 percig, hogy szépen felfusson. Közben leszitálom a lisztet, beleteszem a sót, és jól elkeverem benne.

A liszthez hozzáadom a vajat és a felfutott élesztős tejet. Jól összegyúrom – én géppel csináltam, de kézzel is gyorsan összeáll – majd kiolajozott tálban hagyom egy órát kelni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd formázom.

Oszthatjuk két részre, ekkor a két darabból egy-egy rudat sodrunk, és a két rudat összefonjuk. De készíthetünk hagyományos, 3 sávos fonást is: ehhez a tésztát értelemszerűen három részre osztjuk, és három rudat sodrunk.

A tésztát bátran variálhatjuk kedvünkre. Én két csavart is vittem bele: a három részre osztott tésztából az egyik adaghoz 5g holland kakaóport adtam és jól átdolgoztam, míg a másik kettőhöz rumaromás (lehet vaníliaaromás is) tejbe áztatott áfonyát és vadcseresznyét tettem. Én nem szeretem a mazsolát, de természetesen az is mehet bele.

A megfont kalácstésztát kiolajozott formába tettem, letakartam egy konyharuhával és a picit előmelegített, körülbelül 50 fokos sütőbe tettem kelni legalább 30- 60 percig.

Kelesztés után a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és ha már forró, betesszük a tejjel (vagy kakaóval) megkent tésztát, és 30 perc alatt készre sütjük. A sütőforma mellé helyezzünk egy kis edényben vizet, ettől jobb lesz a kalács állaga.

Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd tiszta konyharuhába csavarva a konyhaszekrényben tároljuk. Másnapra is friss és habkönnyű marad. Kínálhatjuk házi lekvárral, nagy kedvenc lesz!

Erre a munkára technikából ötöst kaptunk! ?

Kövess, lájkolj, ossz meg: