Ez a pillekönnyű, foszlós fonott kalács a rendkívüli körülmények – a koronavírus, #MaradjOtthon mozgalom, és az otthoni digitális oktatás megkövetelte rendhagyó technikaóra – eredményeként készült el. Leteszteltem: akár gyerek mellett is szuper gyorsan elkészül, ráadásul napokig friss és puha marad!
Hozzávalók:
- 300 ml tej
- 2 ½ ek cukor
- 1 cs szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt (én kalácsliszttel dolgoztam, de a BL55-ös is tökéletes)
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- ½ tk só
Kalács elkészítése:
A langyos tejbe beleteszem a cukrot és az élesztőt, hagyom 10 percig, hogy szépen felfusson. Közben leszitálom a lisztet, beleteszem a sót, és jól elkeverem benne.
A liszthez hozzáadom a vajat és a felfutott élesztős tejet. Jól összegyúrom – én géppel csináltam, de kézzel is gyorsan összeáll – majd kiolajozott tálban hagyom egy órát kelni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd formázom.
Oszthatjuk két részre, ekkor a két darabból egy-egy rudat sodrunk, és a két rudat összefonjuk. De készíthetünk hagyományos, 3 sávos fonást is: ehhez a tésztát értelemszerűen három részre osztjuk, és három rudat sodrunk.
A tésztát bátran variálhatjuk kedvünkre. Én két csavart is vittem bele: a három részre osztott tésztából az egyik adaghoz 5g holland kakaóport adtam és jól átdolgoztam, míg a másik kettőhöz rumaromás (lehet vaníliaaromás is) tejbe áztatott áfonyát és vadcseresznyét tettem. Én nem szeretem a mazsolát, de természetesen az is mehet bele.
lehet egymásra tenni a kinyújtott tésztát, megszórva csokidarabokkal, vagy tejben áztatott vörösáfonyával az egymásra helyezett rétegeket felcsavarjuk és meg is tekerhetjük vagy csak kinyújtjuk a “megtöltött” bucikat fonásra felkészülni, vigyázz, rajt!
A megfont kalácstésztát kiolajozott formába tettem, letakartam egy konyharuhával és a picit előmelegített, körülbelül 50 fokos sütőbe tettem kelni legalább 30- 60 percig.
tejjel megkenjük csokis tejjel is meg lehet bolonditani
Kelesztés után a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és ha már forró, betesszük a tejjel (vagy kakaóval) megkent tésztát, és 30 perc alatt készre sütjük. A sütőforma mellé helyezzünk egy kis edényben vizet, ettől jobb lesz a kalács állaga.
Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd tiszta konyharuhába csavarva a konyhaszekrényben tároljuk. Másnapra is friss és habkönnyű marad. Kínálhatjuk házi lekvárral, nagy kedvenc lesz!
Kihűlés után lehet felszeletelni és finom házi lekvárral már ehetjük is
Erre a munkára technikából ötöst kaptunk! ?