Akár a közepe, akár a széle a kedvenced, a kakaós csiga igazi favorit sokak számára. Ki ne szeretne megkóstolni egy csupacsokis, könnyen, gyorsan elkészíthető, másnap is puha tésztájú kakaós csigát?

Kakaós csiga elkészítése

A tészta receptje és elkészítése megegyezik a kalácséval, amelyet itt találsz:

Foszlós fonott kalács recept

A megkelt tésztát lisztezett deszkán körülbelül 2-3 mm vastag téglalappá nyújtom, és megkenem olvasztott vajjal. Cukrozott kakaót pici tejjel jó sűrű krémmé keverek ki, és ezzel kenem meg a vajazott felületet – nem sajnálom, mert ettől lesz igazán kakaós – majd óvatosan feltekerem. Ha valaki dőzsölni szeretne, reszelhet rá 5dkg étcsokoládét is!

Picit meggyúrom, de csak óvatosan, és egy jó éles késsel 1,5-2 centiméter vastag szeleteket vágok. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a csigákat, viszonylag távol egymástól, mert szépen megkelnek majd. Tejjel kenem meg mindegyiket, majd meleg helyen (én 50 fokon előmelegített sütőben szoktam) megkelesztem.

Egy óra múlva, vagy amikor már szépen megkeltek, még egyszer átkenem tejjel, és a 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. A sütőbe a csigák mellé egy hőálló tálban vizet teszek, hogy gőzben süljön a tészta. 20-25 perc kell neki, ha pirul a teteje, akkor alufóliával takarom le, hogy ne égjen meg, és úgy sütöm készre.

Sok frissen sült kakaós csiga egy tálcán

Kihűlve tejjel, vagy házi szörppel tökéletes uzsonna a családnak!

Kövess, lájkolj, ossz meg: