Itt a tavasz, kezdődik a vetési szezon. A növényjelölők mindig jól jönnek: legyen szó paradicsommagról, uborka, vagy éppen cukkini magról, ha elültettük, elvetettük őket, jó megjelölni, hogy tudjuk hova mit ültettünk!

Idén egy olyan ötletet szerettem volna megvalósítani, ami nem egy szezonra szól, hanem több éven keresztül is felhasználható. Így olyan alapanyagot választottam, ami bírja az időjárási viszonyokat, legyen szó erős napsugárzásról, vagy esőről. Mi is lenne ennél alkalmasabb, mint maga a kő – amiből szerencsére bőven van a ház körül!

Így készültek a növényjelölők

Első lépésként jó alaposan lemostam a köveket, és zsírtalanítottam őket. Én az akrilfestékekre esküszöm, azt használom a legtöbbször, ha kreatívkodásról van szó. Csodás színekben kaphatóak, de akár keverhetők is a színek egymással. Majdnem mindent felületen megtapadnak, és könnyű velük dolgozni, mert nem túl folyósak, viszont vízzel, ha kell, higíthatóak.

Először fehér alapszínt festettem a kövekre. Attól függően, hogy milyen színű követ, kavicsot használunk, lehet egy rétegben, vagy esetenként két-három rétegben is felvinni az alapszint, ahogy nekünk tetszik. Én mindhárom esetben egyszer kentem át, mert világos köveket használtam.

Növényjelölők festés közben

Ezután zöld festékkel megfestettem a kép keretét, majd picit sötétebb zölddel szép hurkákat formáztam, egy picit kövérebből cukkini, a hosszúkásabból uborka lesz.

Hogy élethűbbek legyenek, halványzölddel és sárgával “árnyékoltam”, vagyis a felső részét a hurkáknak picit átfestettem. Így olyan lett, mintha a nap sütné meg azon az oldalán.

A következő lépés a kontúrozás volt, ehhez 00-ás esetet használtam. Nagyon óvatosan, vékony vonalvezetéssel megrajzoltam mindkét zöldség körvonalát, és egy-két helyre pici vonalakat is húztam.

Ezután a folyamat legnehezebb része következett, a feliratozás. Nagyon izgultam, hogy kiférjen a felirat, és olvasható is legyen. Biztonság kedvéért halványan ceruzával előre felvázoltam a neveket, majd ezek alapján festettem fel. Nem lett teljesen tökéletes, de kezdetnek nem rossz!

Egy radíros ceruza végével pirossal és sárgával pöttyöket festettem díszítéskét, majd száradás után a közepükre a ceruza hegyével pöttyöztem.

Az uborkás és cukkinis növényjelölők 10-15 perc alatt elkészültek, majd az általam idén először, kísérletképpen vetett édeskömény következett. Az előbbiekhez hasonlóan jártam el, és harmadjára már a felirat sem okozott gondot!

Ekkor már csak egy lépés volt hátra: a növényjelölők elhelyezése az elültetett magok mellett!

Kövess, lájkolj, ossz meg: