Ha már leszüreteltük a saját krumplinkat, mi is lehetne jobb, mint egy nyarat idéző fokhagymás vagy sajtos-tejfölös lángos. Ez egy olcsó, kiadós étel, amit akár ebédre, akár egy gyors uzsonnára is elkészíthetünk. A krumplis lángos receptjéért csak olvassatok tovább (ha pedig a krumplitermesztés is érdekel, katt ide)!

Hozzávalók:

A lángoshoz:

  • 30 dkg főtt, áttört krumpli. Az sem baj, ha túlfőtt, hisz úgyis összetöröm krumplinyomóval.
  • 40 dkg liszt (én BL55-öst használtam), plusz valamennyi extra az átgyúráshoz
  • 3,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1-1,5 csipet só ízlés szerint

Sütéshez és tálaláshoz:

  • Mélyebb, nagyobb átmérőjű serpenyő vagy lábos
  • Körülbelül 7-8 dl olaj
  • 2 fej fokhagyma, amit összenyomok, és egy befőttesüvegben 1 dl vízzel öntök fel
  • Tejföl vagy joghurt és reszelt sajt

Lángos elkészítése:

Először a krumplit szokásos módon, sós vízben megfőzöm. Eközben lereszelem a sajtot, és a langyos tejben kevés cukor hozzáadásával megfuttatom az élesztőt. A langyosra hűlt krumplit krumplinyomóval összetöröm, majd hozzáadom a lisztet és sót, jól összekeverem, majd a massza közepébe öntöm a felfuttatott tejes élesztőt.

Jól összedolgozom, míg egy picit ragacsos, de homogén masszát kapok. Általában géppel állítom össze a tésztát, majd öt percig kézzel jól átgyúrom, mert így érzem, hogy mennyire ragadós a tészta, kell-e hozzá még egy kis liszt, vagy ellenkezőleg, egy pici tejjel, tejföllel, vagy olajjal is lehet lágyítani. Az állag nagyban függ a krumplitól és természetesen a liszt fajtájától, ezért érdemes kézzel is dolgozni.

A kész tésztát kiolajozott kelesztőtálba teszem, majd letakarva 30-40 percig kelesztem. Ha a duplájára kelt, picit átgyúrom, majd hatfelé osztom, így körülbelül 20 centis lángosokat kapok majd.

A tésztából cipókat készítek úgy, hogy mindig alágyúrom, így szép, egyenletes felszínük lesz. A cipókat lisztezett deszkán még 30 percig kelesztem. Mikor a kelesztés végén járunk, felteszem az olajat melegedni. Egy 24 cm átmérőjű serpenyőt használok, mivel az a jó, ha a lángosunk úszik az olajban, úgy sül meg szépen és lesz olyan, mint a strandokon.

A cipókból óvatosan megformázom a lángost úgy, hogy kifelé húzom a tésztát óvatosan, körbeforgatva, nehogy elszakadjon. A belseje vékony lesz és ropogós, a széle picit vastagabb. Az a lényeg, hogy szépen, egyenletesen húzzuk-nyújtsuk a tésztát.

Ha az olaj forró, beleengedem a tésztát. Vigyázzunk, nehogy a felfröccsenő olaj megégesse a kezünket! A tészta gyorsan, 1,5-2 perc alatt átsül, nem szabad otthagyni! Félidőben megfordítom, hogy mindkét oldala szép aranybarna legyen. Ha kész, egy papírtörlővel bélelt tányérra teszem, hagyom egy picit lecsöpögni. Mehet az olajba a következő…

Elkészült tejfölös-sajtos lángos, a háttérben még több lángossal
Lehet fokhagymás,vagy sajtos-tejfölös, ahogy a család szereti…

Közben megsózhatjuk, megkenhetjük a fokhagymás vízzel, vagy tálalhatjuk tejfölös-sajtosan is. Nálunk a “mindenes” lángos a nyerő! ?

Több lángos egy tányéron
A gyerkőc reakciója
Kövess, lájkolj, ossz meg: