Első “Kerti Mesénk” szereplője a burgonya, hétköznapi nevén krumpli. Ez a növény egyike azon zöldségféléknek, ami nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, számtalan finom étel és köret alapja. Viszonylag könnyen termeszthető és megfelelő körülmények között jól tárolható – így természetesen nálunk sem maradhatott ki az idei ültetési tervből.

Egy cikksorozatban szeretnélek elkalauzolni benneteket a krumplitermesztés világába, lépésről-lépésre, a kezdetektől egészen a betakarításig és a tárolásig – a finomabbnál finomabb felhasználási lehetőségekről nem is beszélve!

Az idén 2 fajtát fogunk ültetni:

  • SAMBA: grillezésre, parázsban sütésre ajánlott francia fajta (sárga héjú, sárga húsú)
  • DESIREE: egy sokféle felhasználhatóságú, holland fajta (piros héjú, sárga húsú)

(További segítség a fajtaválasztáshoz itt elérhető.)

Miért van szükség a csíráztatásra?

Miért is érdemes a krumplit előcsíráztatni a vetés előtt?
A csíráztatással előkészítjük őket arra, hogy a földbe vetést követően könnyebben növekedésnek induljanak, és ezáltal egy erősebb növényünk legyen. Csíráztatás nélkül is nekivághatunk a burgonyatermesztésnek, viszont ha mégis rászánjuk az időt akkor növény az ültetést követően gyorsabban fejlődésnek indul.

Csíráztatás alatt álló burgonyaszemek tojástartóban

Csíráztatás lépéséről lépésre

Először is tervezzük meg, hogy mikor szeretnénk elültetni a burgonyánkat! A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a krumpli fagyérzékeny növény – ezért mindenképpen a tavaszi fagyokat követően vessük el őket, és az első fagyok előtt “arassuk le” a termést. A magyarországi éghajlatot és hőmérsékleti tendenciákat figyelembe véve, az ideális ültetési idő március vége, április, vagy május lehet.

Körülbelül 4-5 héttel a tervezett vetés előtt kezdjük el a csíráztatást.
Ehhez vizsgáljuk meg a vetőburgonyáinkat és keressük meg, hogy melyik részükön található a legtöbb csírarügy – ezen a részén fogja a növényünk a csírákat növeszteni. A legtöbb csírát tartalmazó felével felfelé helyezzük el a gumóinkat egymás mellett. Erre használhatunk tojástartót, vagy bármilyen tálcát, nyitott dobozt, rekeszt.

Csíráztatás alatt álló burgonyaszemek tojástartóban

A csírázás elindítása a krumpli nyugalmi állapotának megtörésével kezdődik. Helyezzük a krumplikat egy meleg, de sötét helyiségbe (21 °C). Hozzávetőleg egy hét elteltével már meg is jelennek rajtuk az első rügyek!

Két hét elteltével vigyük őket át egy világos, de hűvös helyre. Az ideális hőmérséklet 10-12 °C (nálunk ez a kamrában történik).

Három hét után már szép – a fajtától függően – zöld vagy lila csíráink lesznek, melyekből később hajtások fejlődnek. Vigyázzunk, hogy le ne törjenek a csírák! Ezért is remek megoldás a tojástartó használata, mert stabilitást ad és megóvja a szépen kicsírázott vetőburgonyáinkat. Hagyjuk megnőni a csírákat 2-5 cm hosszúra, és a fagyok elmúltával indulhat a vetés.

Szóval nincs más hátra, csak kapjuk elő a tojástartókat és csíráztatásra fel! 🙂

Kövess, lájkolj, ossz meg: