A rovarok elengedhetetlen kulcsszereplői az élet körforgásának, ezért mindenképpen fontos, hogy őket is segítsük – habár a legtöbb ember nem igazán szereti őket. A hasznos rovarok jelenlétét azonban meghálálják majd a veteményesed és a dísznövényeid egyaránt, ezért érdemes egy rovarhotel kihelyezésével támogatnod a jótékony kis lakók életét. Olvass tovább a képes útmutatóért a rovarhotel-készítéshez!

Aki ismer tudja, hogy kicsi korom óta imádom a természetet, állatokat, növényeket. Mindig is fontos volt számomra a természet- és állatvédelem, környezettudatosság. Miután évekkel ezelőtt végre kiköltöztünk a városból, úgy érzem itt közvetlenül és még több módon segíthetjük majd a környezetünk élővilágát.

Férjemmel minden vágyunk, hogy egy burjánzó, élettel teli kis paradicsomot hozzunk itt létre, ahol harmóniában él ember, állat és növény. A cél egy természetes és állatbarát hely, ahol nem használunk vegyszert, odafigyelünk a környezetünkre és ezáltal mindenki jól érezheti magát nálunk.

A kert otthont, menedéket és élelmet nyújt az ide látogató állatoknak, s az itt elő növényekkel együtt- kölcsönösen segítve egymást-, ezáltal egy kis oázist varázsolnak körénk.

Miért fontosak a rovarok?

A rovarok elengedhetetlen kulcsszereplői az élet körforgásának, ezért mindenképpen fontos, hogy őket is segítsük – habár a legtöbb ember nem igazán szereti őket.

Gondoljunk csak bele mennyi mindenben játszanak szerepet:

  • virágról virágra szállva beporozzák a növényeinket – a sok gyümölcs, zöldség, dísznövény nagy része mind nekik köszönhető
  • jelentős szerepük van az elhalt növények, állatok, szerves anyagok lebontásában (pl. elég ha csak megvizsgáljuk a komposztunkat közelebbről, nyüzsög benne az élet és a nekik köszönhető komposztból új életek sarjadnak majd)
  • a méhek mézet termelnek
  • igaz vannak kártevő példányok is, de azok legnagyobb fogyasztói szintén rovarok, melyek segítenek “karbantartani” a populációjukat (pl. a katicabogár, aki nagy fogyasztója a levéltetveknek)
  • a rovarok számtalan egyéb állatfaj élelemforrásai, mint például számos madárfajnak, gyíkoknak, békáknak, denevéreknek, így ha számuk csökken, a velük táplálkozó egyedeké is fog

Az ember terjeszkedésével, urbanizációval, iparosodással, a sok vegyszer használatával a rovarok élettere is lecsökkent, ezáltal a számuk is . A házak nagy hányadában a kert rövidre nyírt gyepből és néhány tujából vagy térkőből áll, ami szintén nem nyújt megfelelő életteret számukra (sem).

Ha a fenti lista néhány példájára tekintek, számomra egyértelmű, hogy a rovarok rendkívül fontosak a biológiai egyensúly fenntartásához és nélkülözhetetlenek magához az ÉLEThez is.

Ha szeretnél nekik segíteni, építs rovarhotelt – megmutatom, hogyan!

Mi is az a rovarhotel?

Természetes, többnyire újrahasznosított anyagokból készült menedék, élőhely a kert különböző rovarainak, ahol akár még utódokat is nevelhetnek. Búvóhelyként szolgál zordabb időjárás esetén, továbbá segíthet átvészelni a telet is számukra.

Számtalan elnevezése létezik: bogártanya, rovarszálló, darázs garázs, bee hotel, bug hotel/bug house,…. de végső soron mind ugyanazt takarja, egy hasznos szállást a hasznos rovarok számára.

A bogártanya típusai

  1. Talajon álló – a földfelszínen élő fajok is használni tudják
  2. Lábakon álló
  3. Felfüggesztett – repülő rovarok részére

Milyen anyagokat használhatunk a rovarhotel készítéshez?

Bátran merj kreatív lenni, használj minél többféle természetes eredetű alapanyagot, amit a ház körül találsz hogy minél színesebb, változatosabb vendégsereg találja meg nálad számításait.

Ami fontos, NE használjunk a kialakítás során vegyszerrel kezelt anyagokat (gombaölő-, rovarirtó-, lakkmentes legyen).

Lássunk néhány példát, hogy milyen anyagokat is használhatunk:

  • maradék, kezeletlen faanyagok (deszka, léc, raklap stb.) – főleg a keret/váz és rekeszek, polcok kialakításához
  • lyukacsos tégla
  • tetőcserép
  • agyag virágcserép
  • bambusz
  • nád
  • apró gallyak/ágak
  • szalma/széna
  • fahasáb
  • fakorongok 6-10mm átmérőjű lyukakkal
  • fakéreg
  • toboz
  • száraz falevél
  • kövek, kavics

A rovarhotel optimális elhelyezése

Az alábbiakat szem előtt tartva találj helyet a házi készítésű rovarszállónak:

  • szélvédett, csapadékmentes hely
  • száraz, napos, meleg, déli fekvés, némi árnyékos résszel (pl. fa vagy bokor közelében) – néhány faj a melegebb, napos helyeket, míg mások a hűvösebb, árnyékosabb területeket részesíti előnyben, így sokszínűbb vendégseregre számíthatunk
  • olyan helyre érdemes helyezni, ahol könnyen hozzáférhetünk a szükséges karbantartások idejére és ami közel van a kerthez, ahova a lakókat csábítani szeretnénk

Mire figyeljünk a készítés során?

  • legyen vízzáró anyaggal ellátott teteje, ami megakadályozza, hogy beázzon, ne érhesse belül csapadék
  • ha földre helyezzük, kissé emeljük meg a hotelt, akár néhány téglával, hogy alulról se ázhasson fel
  • legyen stabil váza/kerete, hiszen ha megtöltjük a különböző rekeszeket/”szobákat” biztonságosan kell, hogy álljon a nehezebb szerkezet is
  • néha a madarak hajlamosak elcsenni némi töltőanyagot a hotelből, hogy ezt megakadályozzuk/minimalizáljuk az efféle károkat, az elkészült hotel homlokzatát beboríthatjuk csirkehálóval vagy vékony horganyzott dróthálóval

Élet a rovarhotelben

A hotelünket az év bármely szakában érdemes kihelyezni, hiszen az egyes lakóknak más és más lehetőséget biztosítunk ezzel.

Az év elején tavasszal és kora nyáron a vadméhek keresik az ideális fészkelő helyüket és rakják le petéiket az általunk elkészített bölcsőcsövekbe (pl. bambusz csövekbe, fába/fakorongba fúrt lyukakba). Így ha a mi hotelünkben is van számukra kialakított rész és észrevesszük, hogy a méhek ki-beszállnak a hotelből, akkor nagy eséllyel a fészkeléssel vannak elfoglalva.

Miután lerakták a petéiket, gyűjtenek számukra némi élelmet, virágpor formájában és lezárják a csöveket. Körülbelül 11 hónap múlva a petékből kikelő lárva méhhé fejlődik. A telet a lárváink a hotelben vészelik át és amikor beköszönt az új tavasz és a levegő felmelegszik, csak akkor bújnak elő rejtekükből.

De hotelünk nem csak fészkelőhelyként funkcionálhat, hanem egész évben rossz idő esetén illetve átteleléskor menedékként is szolgál lakóinak.

A rovarhotel karbantartása

Az építményt rendszeresen érdemes ellenőrizni, de lehetőleg úgy, hogy minimálisan zavarjuk meg a lakói életét. Nem kell nagy karbantartási munkálatokra gondolni, de ahhoz, hogy hosszútávon működhessen mindenképpen érdemes ennek is figyelmet szentelni.

Lássuk, például mit érdemes nézni?

  • a pókok a biztos zsákmány reményében, szívesen szövik hálójukat a lyukak közelébe, így akár a frissen kikelt méhek is könnyen áldozatul eshetnek nekik – “költöztessük” el a pókokat és hálójukat a hotelből
  • a madarak tavasszal a fészkükhöz is gyűjthetnek innen anyagot, amiket esetlegesen pótolni kell
  • ellenőrizzük a szerkezet állapotát is, ha szükséges cseréljük az elkorhadt részeket még kora tavasszal, mielőtt beköltöznének az új lakók vagy kikelnének a fiatal méhek
  • ha a méhek kikeltek a bölcsőket is érdemes lehet majd cserélni vagy kitisztítani, hogy újabb generációk cseperedhessenek fel bennük

Minden nagyobb bolygatással járó karbantartást lehetőleg tél végén, kora tavasszal, még a melegebb idő beköszönte előtt végezzünk.

Remélem, hogy Te is kedvet kaptál egy rovarhotel készítéséhez és egy kis inspirációval szolgálhatok, ha megmutatom, hogy a mienk hogyan is készült. 😉

Rovarhotel építése lépésről lépésre

1. Első lépésként alakítsuk ki a hotel vázát! Nálunk az alapvető méreteket a lyukacsos téglák határozták meg.

A hotel váza lényegében egy doboz, melyet maradék deszkákból készítettünk.

Az eleje nyitott: innen fogjuk betölteni a különböző anyagokat és a lakók ebből az irányból tudják majd birtokba venni a szállót. Az elkészült keretet, hátul egy lappal zártuk le, hogy így is védjük a kialakításra kerülő szobák vendégeit az esőtől, széltől.

2. Az elkészült doboz felosztása

A keretünket több emeletre, valamint különböző rekeszekre/ szobákra osztjuk, szintén maradék faanyag felhasználásával. Ebbe kerülnek majd a töltőanyagok, melyek a menedéket és fészkelőhelyet fogják biztosítani.

3. Szedjük össze a különböző kitöltő anyagokat és készítsük elő őket a berendezéshez.

  • Lyukacsos tégla: ez határozta meg főként a keretünk végleges méretét.
  • Apró gallyak: vágjuk őket a keretünk mélységéhez megfelelő méretre.
  • Fakorongok: egy fűrész segítségével szabjuk le a megfelelő méretű korongokat és fúrjunk beléjük több 6-10mm átmérőjük lyukakat. A furatok ne legyenek túl mélyek és ne fúrjuk át teljesen a fát.
  • Korhadt faág: ezeket is igazítsuk a dobozhoz mérten megfelelő hosszúságúra, majd szintén alakítsunk ki rajtuk 6-10mm furatokat.
  • Szalma, széna: remek töltőanyag és jól szigetel, búvóhelynek is megfelelő.
  • Tetőcserép darabok: a benne található lyukak is remek menedékként szolgálhatnak
  • Bambusz/nád: az üreges szárak is remek bölcsőként szolgálnak majd a vadméhek számára

A tetejére maradék bádoglemezből készítettünk tetőt, hogy óvjuk a beázástól.

bádoglemez tető védi a rovarhotelt a beázástól

4. Töltsük fel a roverhotel vázát!

Nincs más hátra, minthogy feltöltsük a kialakított rekeszeket az összegyűjtött anyagokkal. Akár remek családi program is lehet egy ilyen hotel elkészítése a gyerekkel együtt. Merjetek kreatívak lenni! 😉

5. Védelem a betolakodóktól

Miután minden szobát berendeztünk, az elejére készítettünk egy ponthegesztett hálóból kialakított keretet, mely egyrészt segít jól egyben is tartani a művünket, de a funkciója, hogy a madarak vagy más állatok ne férjenek hozzá a belsejéhez és ne csenjék el a hotelünk tartalmát.

Miután elkészültünk, elhelyeztük a konyhakertünk egy nyugodtabb sarkában, déli tájolással és izgalommal várjuk, hogy beköltözzenek az első lakók.

házilag készült rovarhotel a konyhakertben. a rovarhotel menedéket ad a hasznos rovaroknak

Remélem a képek és a leírás Téged is inspirálni fog egy saját rovarhotel elkészítésére vagy egy megvásárolt darab kihelyezésére. Segítsük együtt a természetet, a rovarokat és ők is segíteni fognak Minket!

A következő projektjeim között szerepel a méhitatók kialakítása is, melyről szintén beszámolok majd Nektek. 😉

Kövess, lájkolj, ossz meg: