Szerintem az egyik legizgalmasabb és szívmelengetőbb dolog a tyúktartásban, amikor otthon keltetsz kiscsibéket. Emlékszem, én is milyen izgatott voltam az első alkalommal, amikor elindult a keltetőgép vagy a kotlósom elült a tojásokon.

Az első keltetés előtt alaposan utánajártam a témának: rengeteget olvastam, kikértem a tanácsát tapasztaltabb tenyésztőtársaimnak, hiszen szerettem volna mindent a lehető legjobban csinálni. Az első alkalom óta eltelt jó néhány év, így úgy gondoltam hasznos lehet ha megosztom másokkal is amit tanultam.

Az alábbiakban összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat és az évek során megszerzett tapasztalataimat. Ha Te is most tervezed bővíteni a baromfiudvart vagy csak érdekel, hogyan lesz a tojásból kiscsibe, ez a cikksorozat Neked szól. 😉

Kotlós vagy keltetőgép?

Keltetni kétféleképpen lehet:

  • Természetes módon: egy jó kotlós segítségével
  • Mesterséges módon: keltetőgép használatával.

Személy szerint hozzám sokkal közelebb áll, ha a kotlósom kelti ki a csibéket. Nem csupán a természetessége miatt, hanem az évek során azt tapasztaltam, hogy sokkal jobb kelési aránnyal is “dolgoznak”. A jó kotlós lelkiismeretesen gondoskodik a tojásokról és a később kikelt csibékről is.

Amennyiben nem vagyunk olyan szerencsések, hogy legyen otthon egy-két jó kotlósunk, keltetőgép segítségével is szép eredményeket érhetünk el. Amíg a kotlós ösztönösen tudja mit és hogyan kell csinálni, addig nekünk el kell sajátítani és követni kell néhány alapvető szabályt, hogy a keltetés tényleg sikeres lehessen.

A keltetésre szánt tojás

A sikeres keltetés elengedhetetlen kelléke: a jó minőségű tenyésztojás. De milyen is az és honnan szerezhetjük be őket?

Kétféleképpen tudunk szert tenni keltetni való tojásra:

  • saját állományunktól gyűjtünk,
  • vagy más tenyésztőtől, tyúkudvarból szerezzük be őket.

Amit fontos tudni, hogy a tyúkok mindenképpen tojnak tojást és ehhez nincs szükségük kakasra!

Ahhoz viszont, hogy Mi keltetni tudjunk megtermékenyített tojásokra van szükségünk, amit viszont csak olyan udvarból gyűjthetünk ahol a tyúkokkal együtt kakas is él. Ő végzi ugyanis a tojások megtermékenyítését.

Amire érdemes figyelni:

Nemek aránya

Ahhoz, hogy a tojások nagy valószínűséggel fiasak legyenek, fontos hogy, a kakas és a tyúkok aránya megfelelő legyen.

De hány tyúkot számoljunk egy kakasra?

Ez sok mindentől függ:

  • fajtától
  • a kakas vérmérsékletétől
  • kortól

Egy aktív, könnyebb testfelépítésű kakasra nyugodtan számolhatunk akár 10 tojót is, de egy nyugodtabb, idősebb vagy nagyobb testű fajta esetén inkább kevesebb tyúkot (2-5 db) társítsunk.

Azonban figyeljünk, mert a hevesebb kakasok, gyakran és könnyen kisebesíthetik a tojók hátát, nyakát a gyakori “légyottok” hatására, ilyenkor érdemes a kakast egy időre külön tenni vagy több tyúkot betenni a csoportba, hogy a lányok egy kicsit regenerálódhassanak.

Hagyjuk összeszokni a csapatot!

Mikor új tenyészcsoportot állítunk össze vagy éppen új madarat hozunk a csapatba, hagyjunk egy kis időt nekik, hogy szépen összeszokjanak.

Néhány hét elég hozzá, hogy megszokják a helyüket, a napi rutint és természetesen egymást is. Ezt követően, ha szépen “összecsiszolódtak”, a tyúkok is elfogadták a kakast, az ezt követően begyűjtött tojásaink nagy eséllyel már megtermékenyítettek lesznek.

Életkor

A csapatok összeállításakor mindenképpen érdemes figyelembe venni az állatok életkorát is.

Tojók esetén:

  • legalább 1 éves (inkább 2 éves), teljesen kifejlett madarakat válasszunk
  • átlagosan 5-6 éves korukig termékenyek – természetesen ezt számtalan tényező befolyásolhatja (fajta, tartási körülmények, általános kondíció/egészségi állapot, takarmányozás stb.)
  • a kor előrehaladtával azonban egyre kevesebb tojást raknak

Kakasok esetén:

  • a kakasok már 1 éves koruk előtt is termékenyek, de itt is érdemes kivárni és kifejlett madarat választani
  • átlagosan 5-6 éves korukig termékenyek – természetesen ezt számtalan tényező befolyásolhatja (fajta, tartási körülmények, általános kondíció/egészségi állapot, takarmányozás stb.)
  • egy idősebb kakas kevésbé aktív, így érdemes kevesebb tyúkot tenni mellé – ha szeretnénk minél több jó minőségű tenyésztojást

A tojások kiválasztása

Ha mindent elkövettünk, hogy tyúkjaink fias tojásokkal lássanak el minket, van még néhány szempont amit érdemes figyelembe venni a keltetésre szánt tojások válogatásakor.

Szabályos, hibátlan tojásokat gyűjtsünk!

Kerüljük a:

  • furcsa, szabálytalan, sérült, repedt, túlságosan porózus,
  • a túlságosan csúcsos vagy éppen kerekded
  • a túlságosan kicsi vagy éppen az átlagosnál jóval nagyobb tojásokat!

Nagy valószínűséggel, ezek a tojások amúgy sem kelnének ki sikeresen. A tyúkok valahogy ezt is ösztönösen tudják, mert többször előfordult Velem is, hogy 1-1 ilyen eltérő tojást a kotlósom kilökött a fészekből. Eleinte azt hittem, hogy véletlenül gurultak ki, ahogy helyezkedett, de NEM. Én visszatettem alá, Ő pedig mindig kilökte. Nem is lett belőlük kiscsibe.

Tiszta tojásokat gyűjtsünk!

Csak tiszta tojásokat válogassunk össze a keltetésre, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket. A keltetőgépben használt hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet biztosít a baktériumok elszaporodásához, így tegyünk meg mindent, hogy ezt a lehetőséget a minimálisra csökkentsük.

A tojásokat NEM mossuk! A mosással ugyanis eltávolítjuk a héjról a természetes, finom védőréteget, ami pont arra hivatott, hogy megvédje őket az esetleges baktériumoktól, fertőzésektől és segít, hogy a tojás minél tovább megőrizhesse nedvességtartalmát a tárolás során.

Inkább előzzük meg a szennyeződéseket azzal, hogy fokozottan odafigyelünk a tojóládák, fészkek tisztaságára és rendszeresen összegyűjtjük a friss tojásokat.

A tojások tárolása

A begyűjtött tojásokra(ceruzával!) vagy dobozra mindenképpen írjuk rá, hogy mikor szedtük össze őket, illetve melyik családtól, fajtától, színtől, ha többel is dolgozunk egyszerre.

Fontos kiemelni, hogy minél tovább tároljuk őket, az idő előrehaladtával fokozatosan csökken a megtermékenyített petesejt életképessége!

De mégis meddig tárolhatóak el a keltetésre szánt tojások?

Megfelelő körülmények között, maximum 7-10 napig tároljuk el őket, ezt követően napról-napra jelentősen romlik a kelési esély. Természetesen minél kevesebbet állnak annál jobb. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy 3-4 hetes tojás nem kelhet ki egyáltalán, de jóval kisebb a valószínűsége.

Hogyan tároljuk őket?

Kétféleképpen tárolhatjuk őket:

  1. fektetve egymás mellett – ahogy a fészekben is fekszenek – biztosítanunk kell, hogy ne tudjanak elgurulni
  2. hegyes végével lefelé – például tojástartóban – mert így biztosíthatjuk, hogy a tojássárgája megfelelő pozícióban, középen maradjon. A légkamra a tojás tompa felénél helyezkedik el, továbbá a héjon található pórusok száma is sűrűbb, ami biztosítja az optimális gázcserét a leendő csibe és a külvilág között.
Eredeti kép forrása: thefrugalchicken.com

Megfelelő tárolási körülményekhez nemcsak a tárolási pozíciót, de környezeti tényezőket is figyelembe kell venni. A tojásokat hűvös, de nem hideg, jól szellőző, de huzatmentes, megfelelő páratartalmú (75%) helyiségben kell tárolni.

Tárolási hőmérséklet: 12-18 Celsius fok. Nálunk például a megfelelő körülményeket a kamrában tudom biztosítani.

Forgatás a tárolás során

A tojásokat a tárolás közben is érdemes naponta forgatni, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a tojás sárgája, az egyik vagy a másik oldalhoz letapadjon, ami később negatívan befolyásolhatja a fejlődést, kelés sikerességét.

Hasonlóan viselkedik a kotlós is: napjában többször átforgatja a tojásokat a kotlás megkezdése előtt és alatta is. Nekünk nem kell mást tennünk, mint utánozni Őt. 😉

A forgatást a legegyszerűbben úgy tudjuk kivitelezni, hogy először a tároló tálca egyik végét emeljük meg egy erre alkalmas bármilyen alátét tárgy segítségével és hagyjuk megemelve/megdöntve, majd a következő forgatási alkalommal, áthelyezzük azt a tálca másik végére. A forgatóművel ellátott keltetőgépek is pont így döntögetik a tojás egyik, majd másik oldalra – de a hegyes vége ilyenkor is folyamatosan lefelé néz.

Ha fektetve tároljuk, akkor egyesével kell átforgatnunk a tojásokat úgy, ahogy azt majd a keltetőgépben is fogjuk. Ilyenkor fektetve nagyon óvatosan elforgatjuk a tojást az oldalán 180 fokot, majd a következő alkalommal ugyanazon a vonalon vissza 180 fokot.

Lámpázás a keltetés előtt

Ha nagyon alaposak szeretnénk lenni, még a keltetés előtt is meglámpázhatjuk a tojásokat, így kiszűrhetőek az esetleges hajszálrepedések, a légkamra esetleges rossz elhelyezkedése, mely eltérések szabad szemmel nem láthatóak.

Miután ilyen gondosan előkészültünk és összegyűjtöttük a keltetésre szánt tojásokat, nincs más hátra mint elkezdeni a 21 napos csodát: A KELTETÉST.

A cikksorozat második részében a mesterséges keltetés pontos folyamatát fogom Nektek bemutatni. Lépésről lépésre végigvesszük a tudnivalókat, fontos paramétereket és hogy mi is történik ezen a 21 napos varázslatos utazáson a tojástól a pihe-puha kiscsibékig. Tartsatok Velem akkor is!

Ha tetszett amit olvastál és szeretnél még hasonló hasznos cikkeket, leírásokat böngészni, kövesd & kedveld a Facebook oldalunkat és csatlakozz Te is hírlevél olvasóim táborához. 😉

Kövess, lájkolj, ossz meg: