Hasonlóan a tyúkólhoz, a kifutó tervezése és berendezése során is igyekeztünk minden fontos szempontot figyelembe venni ahhoz, hogy lakóik a lehető legjobban érezzék magukat benne.

Lássuk, mi teszi a tökéletes tyúkkifutót?

Általánosságban elmondható, hogy a kifutót a választott fajta igényeihez, valamint az állatok számához érdemes igazítani. Mindenképpen úgy alakítsuk ki, hogy közvetlen kapcsolata legyen a tyúkóllal, hogy igény esetén ki-be tudjanak járkálni. (pl. tojásrakáskor, esős/szeles időben, túlzott hideg ill. meleg esetén)

A tyúkkifutó mérete

Minél tágasabb, annál jobb – hiszen így megfelelő mozgásteret tudunk biztosítani madarainknak, ahol kedvükre és biztonságban kapirgálhatnak.

Esetünkben egy 25m2-es, zárt kifutó készült Törpe Cochin-jaink számára, ahol a kis törpe tollgombócok remekül érzik magukat.

A kutyákkal történő összeszoktatást követően pedig, “szülői” felügyelettel az egész kertben kapirgálhatnak amikor tudunk rájuk figyelni.

Biztonságos tyúkkifutó

A kialakítás során – a tyúkólhoz hasonlóan – a biztonságra is kiemelt hangsúlyt érdemes fektetni, hiszen a kéretlen látogatók minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy hozzájussanak a finom pipihúshoz.

Néhány jó tanács, amit érdemes figyelembe venni a tervezéskor:

  • legyen masszív, sűrű a rácsozat, ne lehessen könnyen szétfeszíteni, benyúlni rajta – mi horganyzott dróthálót használtunk
  • legyen felülről is védett, zárt a kifutó – egyrészt a ragadozók miatt( legyen az szárnyas vagy 4 lábú), mindemellett ezzel meggátolhatjuk, hogy vadmadarak (pl. verebek) berepüljenek és esetlegesen nem kívánt fertőzéseket hozzanak be az állományunkba
  • ne lehessen könnyen aláásni – erre remek megoldás ha a dróthálót a föld alá is levezetjük, majd pedig kifelé meghajlítjuk (kb. 40-50cm hosszan) – így a ragadozó azonnal akadályba ütközik ha a kifutó mellett elkezd kaparni és általában egy idő után feladja
Tyúkkifutó biztonságos rácsozatáról készült illusztráció
forrás: (1) Pinterest

A kifutó bejárata

A tyúkudvar ajtaját is több szempontot figyelembe véve érdemes kialakítani: biztonság és praktikusság.

Lássuk mik is ezek!

Zárak: kívül-belül – fő a biztonság!

Kívülre olyan zárat válasszunk, amit a kéretlen látogatók nem tudnak könnyen kinyitni.

Belülre is érdemes tenni egy billenő zárat, arra az esetre ha mi bent teszünk-veszünk és pl. kutyánk nem annyira pipibarát. Ne tudja könnyen benyomni az ajtót, amikor egy óvatlan pillanatban nem figyelünk oda – gyorsan megtörténik a baj.

Ajtó: a korábban felsorolt biztonsági szempontok mellett a praktikusságot is figyelembe vettük a kialakításkor.

A felül külön is nyitható bejárat igen praktikus lehet, ha például csak egy kis zöldet szeretnénk beszórni a pipiknek, de nem szeretnénk, hogy ők kisurranjanak a nyitott ajtón keresztül, vagy éppen a kutyánk rohanjon be egy óvatlan pillanatban.

A kifutó elhelyezkedése

A kijelölt területen mindenképpen gondoskodjunk árnyékos és napos részekről is, hiszen tollas barátaink imádnak napfürdőzni a homokban, de emellett ugyanolyan fontos számukra, hogy a nyári nagy forróságban be tudjanak húzódni az árnyékba.

Az árnyékolásra számos kreatív megoldás létezik, mind mesterséges, mind pedig természetes formában. A mi tyúkudvarunkon mind a kettőt bevetettük:

Hogy rendezzük be a tyúkkifutót?

Tegyük számukra komfortossá, izgalmassá az udvart, hiszen a nap legnagyobb részét itt töltik.

Porfürdő biztosítása

Ha van egy olyan rész, ami nem hiányozhat a tyúkok kifutójából, az a porfürdő.

Mindamellett hogy imádnak a meleg, száraz és napsütötte porban hemperegni, igen hasznos is a számukra, hiszen a baromfik nem vízzel, hanem homokfürdővel tisztálkodnak.

Segít a vedlésnél, megszabadulni a régi, felesleges tollazattól, hámrétegektől és ami még fontosabb a rajtuk esetlegesen megbúvó élősködőktől, rovaroktól.

A baromfik könnyedén összeszedhetik ezeket az élősködőket (pl. tetű, atka), melyek súlyos következményekkel járhatnak, így jobb megelőzni a bajt. A porfürdőt 4 összetevőből keverem ki:

  • homok
  • kovaföld
  • fahamu
  • sima termőföld

Tapasztalatom szerint a homokfürdőt napos részre érdemes helyezni, ott használják a legszívesebben.

Etető a kifutóban

Nagyon sokféle etető létezik, sokat ki is próbáltunk, de mindegyikkel az volt a gond, hogy a feltöltést követően szinte azonnal felborították, kiszórták a tartalmát és hamar be is szennyeződött a takarmány. Ezért egyedi megoldásra volt szükség 😉

A cél az volt, hogy a fenti problémákra mindenki számára optimális megoldást találjunk. Így készült az egyedi, otthoni készítésű etetőnk. Általában én megálmodom és a fantasztikus párom pedig megvalósítja ezeket az ötleteket. Nem történt ez másként most sem.

A mi etetőnk PVC szellőzőcsövek kombinációjából készült, melyekre üregelő segítségével megfelelő méretű lyukakat vájtunk. Az elkészült művet a megfelelő magasságra felszerelve, tyúkjaink kényelmesen használhatják és több napra elegendő takarmányt is bele tudunk tölteni, mellyel mi is időt spórolhatunk. Az etető fölé zsindelyes tető is került, hogy a beázástól védjük a tartalmát.

Természetesen a megfelelő táplálás elengedhetetlen eleme a mészkőgritt is, mely szintén a kifutóban kapott helyet, az alábbi képen látható, egyszerű tárolóban.

Mészkőgritt tároló doboz a tyúkkifutóban

Növények a kifutóban

A szemes takarmány mellett ugyanolyan fontos, hogy megfelelő mennyiségű zöldet, zöldséget is kapjanak madaraink. Aki tartott már tyúkot, az tapasztalta, vagy aki csak most tervezi érdemes tudni, hogy bármennyire is szép zöld udvart kerítünk le tyúkjainknak, néhány nap/hét leforgása alatt kopár területté fogják “varázsolni” azt.

Így alternatív megoldásokat kerestem.

  • “Csipegető” – keret/láda – (“Grazing box”) – külföldi oldalakon olvastam ilyesmiről és mi is kipróbáltuk a saját verziónkat.
    • ez egy egyszerű fakeret, melyre horganyzott rácsot tettünk Ezzel megakadályozzuk, hogy a zöldet a pipik kikaparják és csak addig tudják kicsipkedni ameddig a csőrükkel leérnek, vagy ami kilóg
    • a tapasztalat: tavasszal illetve ha rendszeresen locsolva van jól működik, a nagy hőségben könnyen kiszáradhat és ősszel újra kell vetni. Ha túl sokan vannak a lakók célszerű többet kialakítani, hiszen ilyenkor rendkívül gyorsan lecsipegetik és utána időbe telik míg újra van mit csipegetni
  • Ültessünk kaspókba, virágládákba!
    • Ültethetünk ínyencségeket, hasznos gyógy- és fűszernövényeket különböző ládákba, így elkerülhetjük, hogy a gyökérzetet kikaparják, viszont a finom, tápláló részeket könnyedén le tudják csipegetni így is. Mindemellett remek díszei is lesznek ezek a kis virág- és növényszigetek az udvarnak.
    • Tapasztalat: a ládák tartalmát természetesen új ültetésekkel időnként pótolni kell, mert a finomságok általában nagy népszerűségnek örvendenek, viszont több napon keresztül friss és egészséges vitaminforrásokat biztosíthatunk tyúkjaink számára.
    • FONTOS! Mindenképpen nézzünk utána, hogy olyan növényeket ültessünk, amik nem mérgezőek, veszélyesek az udvar lakói számára.
  • Használhatunk különböző szénarácsokat/tartókat vagy fel is lógathatjuk a frissen szedett zöldeket, mindig rendkívül kíváncsian és nagy lelkesedéssel fogják csipegetni azokat 😉

Nyugodtan dobjuk fel a kifutó környezetét is, hogy dísze legyen a kertnek – a tyúkólhoz hasonlóan – és ne pedig olyan amit rejtegetni kell. 😉

Játszótér a tyúkoknak

Mindenképpen fontosnak tartottam, hogy olyan kifutót alakítsunk ki, amiben a madarak komfortosan és jól érezhetik magukat, hiszen a nap legnagyobb részét itt töltik. Tegyük izgalmassá nekik az udvart, hogy kedvükre szórakozhassanak és lefoglalhassák magukat.

Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat! Íme néhány tipp, amit mi bevetettünk és el kell, hogy mondjam madaraink imádnak mindent. 🙂

  • Építsünk be különböző ülőalkalmatosságokat: magaslatok, létra, kinti ülőke, ezekre nagyon szeretnek felülni és hasznos lehet esetleges civakodás esetén is, ha az egyik fél szeretne “elmenekülni”.
  • Hinta: azt gondolnád, hogy egy baromfi, az nem papagáj, hát tévedsz! 🙂 Imádják a hintát. Kettő is van a kifutónkban és mindig van rajta valaki. Nagyon vicces amikor messziről látszik, hogy a tyúkjaink vagy kakasunk szabályosan hajtja magát és hintázik.
Kakas ül a tyúkkifutóban elhelyezett hintán

Ki a szabadba!

Természetesen a legjobban berendezett kifutó sem pótolhatja azt az élményt, amit a szabadban tölthetnek. Így ha lehetőségeink engedik, összeszoktak pl. a kutyáinkkal, amikor csak lehetséges tárjuk ki a kifutó kapuját, hogy kedvükre felfedezhessék a kertet.

Amellett, hogy a tyúkok is élvezik a szabadságot, igen hasznosak is, hiszen sok kártevőt, lárvát illetve gyomnövények magjait is felcsipegetik ilyenkor, így ez nekünk kertészkedőknek is nagy segítség lehet. (Azért érdemes figyelni, mert hajlamosak a friss zöldségeket és virágainkat is megdézsmálni 😉 )

Semmi sem ér fel azzal, ha szabadon tudnak rohangálni, kapirgálni és “garázdálkodni”.

Kövess, lájkolj, ossz meg: