A metélőhagyma, vagy más néven snidling egyike azon fűszernövényeknek, amik azt gondolom nem hiányozhatnak kertünkből. Mindamellett, hogy finom és számtalan felhasználási módja létezik – gondoljunk csak egy finom fűszervajra, vagy fogyaszthatjuk akár burgonya, húsok és saláták kiegészítőjeként – rendkívül könnyen nevelhető, évelő és hasznos növény.

Nyár elején vidám, lila virágba borul, ami mindamellett, hogy ehető, üde színfoltja lesz ágyásunknak és a kertünkbe vonzza a hasznos, beporzó rovarokat, melyek szívesen fogyasztják nektárját.

A metélőhagymát rendkívül jól lehet magról nevelni, így ha szeretnénk jövőre újabb növényeket ültetni, vagy a felfogott magvakat megosztani a családdal, barátokkal a nyár erre egy remek alkalom. 😉

A magvak gyűjtése rendkívül egyszerű, így kezdő kertészként is bátran ki lehet próbálni.

Lépésről lépésre mutatom hogyan!

  1. Késő tavasszal, nyár elején a növényünk gyönyörű virágba borul. Hagyjuk, hogy virágok szépen kifejlődjenek, hiszen a fejekben fognak termelődni az értékes magocskáink.

2. Miután a virágok elnyíltak és elszáradtak, az apró fekete magvak láthatóvá válnak. Hagyjuk, hogy a virágfejek és a bennük lévő magocskák szépen kiszáradjanak a növényen, majd indulhat a szüret. 😉

3. Egy metszőolló vagy akár sima olló segítségével vágjuk le a magvakat tartalmazó szárakat a növényről egy gyűjtő edénybe. Legyünk óvatosak, mert ilyenkor már könnyen kipotyoghatnak a fejekből a magok.

Metélőhagyma elszáradt virágai levágva egy fém tálban, a snidling magok gyűjtése előtt

4. Tegyük a fejeket egy papír vagy műanyagzacskóba, fogjuk össze a zacskó száját és rázzuk meg, hogy a magvak kipotyogjanak a tasakunkba. (hasonló trükköt már bevetettünk a kapor magok gyűjtése során is)

Az elszáradt metélőhagyma virágokból kirázott apró fekete snidling magok egy fehér porcelán tányéron.

5. Öntsük ki a zacskóból a magvakat egy lapos tálra/tálcára. Virágmaradványokat távolítsuk el a magvak közül, majd hagyjuk őket teljesen kiszáradni.

Elszáradt metélőhagyma virágok mellett a begyűjtött apró fekete metélőhagyma magok

6. Miután teljesen kiszáradtak, papírzacskóban, hűvös sötét helyen tároljuk őket a következő szezonig, amikor majd új élet sarjadhat belőlük.

Ingyenesen letöltheted az általam készített vetőmag tasakokat, az alábbi gombra kattintva.

Letölthető maggyűjtő tasak látványterve

Kövess, lájkolj, ossz meg: