A saját tyúkudvar, tyúkól kialakítása már régóta a listánkon volt, és most végre ennek is eljött az ideje. Rengeteg cikket, könyvet, blogot és mindenféle internetes anyagot elolvastam, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az új lakóink érkezésére. A jó tyúkól legfontosabb ismérveit ebben a posztban olvashatjátok!

Alapos utánajárást követően az alábbi, legfontosabb szempontok alapján terveztük meg a Pipi-rezidenciát:

A megfelelő helyszín kiválasztása

Több szempontot is figyelembe vettünk, mind új tollas barátaink, mind pedig a saját (gazdi)szempontunkból:

  • Rendelkezésre álló terület: legyen elegendő helyünk a viszonylag tágas tyúkól, és a kapcsolódó zárt kifutó számára. A fix helyükön kívül szeretnénk minden nap szabadon kiengedni őket az egész kertben is, hogy kedvükre csavaroghassanak.
  • Árnyék és fény: olyan helyet kerestünk, ahol az új lakóknak lehetőségük van a napos részen sütkérezni a hidegebb napokon, vagy akár behúzódni az árnyékba a forró nyári melegben. Amennyiben megoldható, a délkeleti tájolás a legoptimálisabb!
  • Szélvédett hely biztosítása: a huzat könnyen megbetegedésekhez vezethet, vagy akár végzetes következményekkel is járhat, ezért érdemes ezt is figyelembe venni a tervezéskor.
  • Jó vízelvezetés: mindenképpen fontos, hogy ha jön egy nagyobb eső, a lehullott csapadék gyorsan el tudjon szivárogni a talajban és tyúkoknak ne a sárban kelljen állniuk.
  • Jó megközelíthetőség: a mindennapi ellátás, takarítás szempontjából fontos, hogy többek között legyen hely a takarmány tárolására, szállítására, és könnyen lehessen közlekedni akár talicskával is.

A tyúkól kialakítása

A tökéletes helyszín kiválasztása azonban csak az első lépés – a tyúkól kialakítása, megépítése volt az igazi kaland! Ebben a folyamatban is sok döntést kellett meghozni, összefoglaltam, mi mit hogyan oldottunk meg.

Építési alapanyag

Mi a fa alapanyag mellett tettük le a voksunkat, hiszen magunk is könnyen tudtunk vele dolgozni és nagyon szép, természetes hatása van. Hátránya azonban – mint minden fából készült dolognak – hogy folyamatosan karban kell tartani ahhoz, hogy az idő múltával is dísze lehessen a kertünknek.

Készülhet az ólunk téglából vagy kőből is, de ehhez érdemes szakember segítségét kérni – hacsak mi magunk nem vagyunk azok. 😉 Mindenképpen egy időtállóbb, szilárdabb és kevesebb karbantartást igénylő választás mint a fából készült verzió.

Tyúkól méretei

A praktikusság és a jó kihasználhatóság volt az egyik oka annak, hogy saját építésű és tervezésű épület mellett döntöttünk. A készen kapható, könnyen elérhető verziók esetében mindig volt olyan paraméter ami nem feltétlenül volt optimális a számunkra.

Ilyen praktikus szempont például a könnyű hozzáférhetőség. Hogy a későbbi rendszeres ellátás, takarítás ne bosszúság és kínszenvedés legyen minden egyes nap, a tyúkólat úgy terveztük meg, hogy egy átlagos testalkatú és magasságú ember be tudjon menni az épület belsejébe és fel is tudjon egyenesedni.

A tyúkól bejárata

Fontos volt még számunkra egy a tyúkok számára is kényelmes, biztonságos pihenőhely kialakítása. Ezért mindenképpen gondoljuk végig, hogy milyen fajta és hány madarat tervezünk tartani és ezt figyelembe véve tervezzük meg a számukra ideális méretű tyúkólat! Ehhez azt is fontos felmérni, hogy napközben mekkora mozgástér áll majd a tyúkok rendelkezésére. Nem szabad elfeledkezni a belső itató és etető elhelyezéséhez szükséges helyről sem, hiszen ezekre szükség lesz a téli időszakban!

A tyúkól szigetelése

Az olvasottak alapján a szigetelésről megoszlanak a vélemények – de mi mindent mérlegelve úgy gondoltuk jobb, ha megcsináljuk, hiszen a szigetelés mind a nyári kánikula, mind pedig a téli erős fagyok esetén hasznos segítség.

Megfelelő szellőzés

Kiemelten fontos a – huzattal nem összekeverendő! – szellőzés, ugyanis az állott, oxigén-szegény, ammóniás levegő szinte biztosan megbetegedésekhez vezet. A szellőztetést sokféleképpen meg lehet oldani, például egy vagy több állandóan nyitott (berácsozott, szúnyoghálóval ellátott) ablakkal, vagy szellőztető berendezéssel, fürdőszobai ventilátorral.

A tyúkól rácsos ablakai kívülről
Tyúkól ablak belülről

Illesztési hézagok, repedések minimalizálása, kezelése

Erre azért nagyon fontos figyelni, főleg a fából készült épületek esetében, mert az ilyen hézagokba könnyen befészkelhetik magukat a különféle élősködők (pl. tyúktetű), és megfertőzhetik a madarainkat. Ezért mindenképpen érdemes ezeket a réseket valamilyen anyaggal betömni és a falakat kezelni valamilyen sima felületet képező anyaggal. Mi a résekre szilikont használtunk, és a tyúkól falait kívül-belül több rétegben lefestettük.

Tyúkól ellátása elektromos árammal

Sokan nem feltétlenül gondolnak rá, pedig hasznos ha az ólba már az építésekor bevezetjük az elektromos áramot – az állatok számára biztonságos magasságban. Ezáltal az őszi-téli hónapokban belső világítással mesterségesen meghosszabbíthatjuk a nappalokat, hogy a tojásrakás ne maradjon abba, illetve télen az ivóvizet fagymentesíthetjük erre kifejlesztett fűtőegységek használatával. Sőt, akár elektromos időzítésű tyúkól ajtót is beszerelhetünk.

Zárható bejárati nyílás

A bejárat ideális mérete természetesen függ a kiválasztott fajtától. Az átlagos mérete: 30cm (SZ) x 40cm (M) körüli. Elhelyezkedését tekintve, lehetőség szerint a földtől magasabban helyezzük el, ezáltal kiküszöbölhetjük a tyúkólban a padló szintű huzatot. Az ólba való ki-bejárkálást egy könnyen elkészíthető tyúklétra segítségével tudjuk madarainknak biztosítani.

A manuális kezelésű ajtók mellett kaphatóak elektromos időzítésű ajtók is, melyek hasznosak lehetnek azok számára, akik változó időpontban érnek haza, otthontól távol dolgoznak. Nekünk is fent van a listánkon! 🙂

Tyúkól zárható bejárata a tyúkok számára, létrával


Ülőrudak

A tyúkfélék az éjszakát ösztönösen a földtől magasabban (a természetben bokrokon, fákon) szeretik tölteni, hiszen így a ragadozók támadásainak kevésbé vannak kitéve. Az optimális méretei, magassága természetesen a kiválasztott fajta méreteitől és sajátosságaitól függ.

Formáját tekintve sem a hengeres (mert kevés támasztékot biztosít), sem pedig a felül szögletes (mert töri a madár lábait, kényelmetlen) nem a legjobb választás. Az ovális, vagy a felül lekerekített a legideálisabb.

Megfelelő ülőrúd a tyúkól lakóinak
(Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/399413060705785237/)


A rúd legszélesebb része legyen a vízszintes (jó támaszkodás), vastagsága a kisebb. Kisebb fajták esetén ez 5cm (SZ)x 4cm (M), nagyobb fajták esetén 6cm (SZ)x5cm (M).

A rúd hossza sem elhanyagolható, átlagosan egy méterre 4-5 törpetyúkot vagy 2-3 nagyobb fajtát számoljunk. Az ülőrúd földtől való ideális magassága is változó a madár fajtájától függően, például hogy mekkora az állat, mennyire jól vagy kevésbé jól repül… A mi választott fajtánk, a Törpe Cochin kisebb, és nem is egy repülőbajnok, így nekik körülbelül 25 cm magasságba tettük a rudakat. A faltól való távolság szintén fajta függő, de átlagosan 30-40 cm elegendő.

Az egyes rudakat célszerű azonos magasságban elhelyezni. Senki nem szeretne alsó helyeken éjszakázni, hogy a fejére potyogtasson valaki a felsőbb szintekről, ezért a legmagasabb helyekért könnyen heves csetepaté alakulhat ki – jobb a békesség.

Tojóláda, tojófészek

A tojóláda kialakításánál azt vettük figyelembe, hogy a tyúkok számára vonzó és kényelmes, számunkra pedig könnyen hozzáférhetőek legyenek.

A tyúkól-ban elhelyezett tojóládák

A tyúkok szemszögéből kényelmes, tágas, csöndes, sötét vagy félhomályos tojófészek a megfelelő. Legyen oldalról, hátulról, és felülről zárt, hogy a tyúkunk nyugodtan elvonulhasson.

A szükséges méret szintén fajtafüggő. Viszonyításként egy könnyű fajta számára 30cm (SZ)x30cm(Mélys.)x40cm (Magasság) megfelelő, a törpetyúkoknak egy árnyalattal kisebb, közepesen nehéz fajtáknak nagyobb tojóláda kell.

Hozzáférés a tojóládához kívülről

Gazdik szempontja, hogy könnyen hozzáférhető legyen kívülről-belülről. Mi a tojóládákat a tyúkólhoz toldva, felnyitható, de ragadozók ellen teljesen zárható tetővel alakítottuk ki, és remekül bevált!

Tyúkól falához illesztett tojóládák
Első tojás a tojófészekben

Remélem hasznosnak találtátok a fentebb olvasottakat, segítségetekre voltak az itt összegyűjtött információk – és most már magabiztosan álltok neki a tökéletes tyúkól megépítésének!

Hamarosan a külső kifutó kialakításáról, valamint az etetők, itatók titkairól olvashattok. Bízom benne, hogy ott is velem tartotok majd!

Kövess, lájkolj, ossz meg: