Minden évben alig várjuk, hogy szedhessük és kilószámra ehessük a saját paradicsomunkat a kertből. Ezek nem tartalmaznak semmilyen vegyszert, évek óta nem permetezünk és az ízük egyszerűen mesébe illő.

A paradicsom finom csak úgy magában majszolva, vagy egy jól elkészített szendvics mellé, amit a teraszunkon fogyasztunk el reggelire egy forró bögre kávé mellett.

Mindemellett számtalan magyar illetve más nemzet ételének alapja, elengedhetetlen része. Felhasználhatjuk salátába, frissen a főételekhez, grillezhetjük, de eltehetjük akár szószként is a kamránkba, hogy a téli hónapokban is élvezhessük a kertünk ízeit.

Nálunk nem telik el úgy év, hogy ne lenne rengeteg paradicsom a kertben és szerintem ezzel nem vagyunk egyedül. 🙂

Számtalan fajtája létezik és ha megtaláltad az igazit, miért ne gyűjts belőle vetőmagot, hogy jövőre is élvezhesd az ízét?!

Megmutatom lépésről lépésre, hogyan!

1. Gyűjtsük be a magvakat a kertből!

FONTOS szempontok, hogy mi alapján válasszuk ki a vetőmag alapanyagnak szánt paradicsomokat a kertünkből:

  • legyen teljesen érett
  • szép és teljesen egészséges
  • sérülésmentes
  • betegségektől, fertőzésektől mentes

Igyekezzünk megtalálni a tökéletes példányokat: mind szín, méret és forma szempontjából is, hiszen ezekből lesznek a hasonlóan szép és finom paradicsomaink jövőre is.

Én kétféle típusból gyűjtöttem magnak valót: koktél és fürtös paradicsomokból.

2. Mossuk meg és vágjuk fel!

Először alaposan mossuk meg az összegyűjtött paradicsomot és vágjuk fel őket, hogy könnyen hozzáférjünk a belsejükben található magvakhoz.

3. Kaparjuk ki a magvakat valamint az őket körülölelő zselészerű anyagot

Egy kiskanál vagy magozó segítségével kanalazzuk ki a gerezdekből a magvakat és a körülöttük lévő kocsonyás anyagot egy üveg edénybe és öntsük fel egy kevés vízzel, épp hogy csak fedje őket.

A kisebb koktél paradicsomokat elegendő félbe vágni, majd kézzel könnyen kinyomhatjuk belőlük a belső, értékes részeket.

4. Fedjük le az üvegeket egy szalvétával vagy gézlappal

Az üvegeket takarjuk le 1-1 szalvétával vagy gézlappal, hogy ne szennyeződjön és címkézzük fel, hogy tudjuk melyikben milyen mag található.

5. Helyezzük az üvegeket meleg helyre 3-7 napig – fermentáció!

Az üvegeket helyezzük meleg helyre (nálam a hűtő tetején voltak), de ne közvetlen napfényre és hagyjuk hogy elinduljanak a számunkra fontos erjedési folyamatok, a fermentáció.

Miért van szükség erre?

A paradicsom magjait egy bizonyos csírázásgátló anyag veszi körül, amit az erjedés során eltávolítunk. A fermentáció továbbá segít megölni az esetleges fertőzéseket/betegségeket is, amik elősegítik, hogy a kinyert magvainkból minél életerősebb és egészségesebb palántáink fejlődhessenek.

Honnan tudjuk, hogy rendben lezajlottak a számunkra fontos erjedési folyamatok?

Pár nap elteltével a folyadék felszínén szürkés hab, majd penész jelenik meg. Az életképes magok szépen lesüllyedtek az edényünk aljára, végbementek a szükséges fermentációs folyamatok. (amiről az üvegben található penészes folyadék szaga is árulkodik 🙂

6. Szűrjük és öblítsük le az értékes magvakat!

Öntsünk az üvegekbe egy kis extra vizet és várjuk meg, míg az életképes magvak ismét lesüllyednek az üveg aljára. Ezt követően kanalazzuk le a folyadék tetejéről a “szilárdabb” részeket (hab, penész, rossz magok …) és egy szűrő segítségével öblítsük le a magvakat.

7. Szárítás és csomagolás

Miután óvatosan leöblítettük a magvakat, terítsük ki őket egy tányérra (papírszalvétát nem javaslom, mert könnyen odaragadnak és nehéz lesz őket kezelni) és hagyjuk, hogy szépen, alaposan pár nap alatt megszáradjanak.

Ha több fajtával dolgozol egyszerre, ne felejtsd el megjelölni, hogy melyik tányéron, melyik van. 😉

Ha teljesen megszáradtak, papírzacskóban, száraz, hűvös helyen tároljuk. A papírtasakra mindig írjuk rá a fajtát és az évet.

A paradicsomok számára is készítettem néhány egyedi vetőmag tasakot, melyet az alábbi gombra kattintva tölthetsz le:

Kövess, lájkolj, ossz meg: