A keltetés előkészületei után a cikksorozat következő részében lépésről lépésre végigkalauzollak a keltetőgépes keltetés teljes folyamatán.
Elsőként fontos megemlíteni, hogy mivel az egyes szárnyasoknak (tyúk, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk, fürj, strucc stb.) nem teljesen ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani a sikeres keltetéshez, továbbá az egyes fajok kelési ideje is más és más, ezért egyszerre csak egyféle tojást tegyünk a keltetőbe.
Érdekességképpen összegyűjtöttem néhány baromfi kelési időt:
Tyúktojások mesterséges keltetése
Ez a leírás a tyúktojás mesterséges (keltetőgépes) keltetéséről szól, hiszen abban van tapasztalatom. Összeszedtem minden olyan hasznos és fontos tudnivalót, aminek a segítségével Te is sikeresen keltethetsz kiscsibéket. 😉
A tyúkok esetében a megtermékenyített tojások kelési ideje 21 nap. Ezalatt a 21 napos periódus alatt, biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket, úgy mint:
- hőmérséklet,
- páratartalom,
- hűtés,
- szellőztetés,
- forgatás
hogy a tojásainkból minél több egészséges kiscsibe bújhasson ki a folyamat végén.
Készítettem egy ingyenesen letölthető keltetési naplót is, amely segítségével Te is nyomon követheted a tojásaid fejlődését az első naptól a kelésig.
Amiről szó lesz a cikkben:
- Szükséges eszközök
- Keltetőgép előkészítése, tesztelése
- A keltetésre szánt tenyésztojások előkészítése, jelölése
- A tyúktojás keltetésének folyamata
- A tojások elhelyezése, keltetőgép indítása
- Keltetés: 1-18 nap / tojások lámpázása
- Keltetés: 19-21 nap
- 21. nap KELÉS 🙂
Szükséges eszközök
Keltetőgép
Ha körbenéztek az interneten a keltetőgépek választéka szinte határtalan. Könnyen el is lehet veszni a rengeteg ajánlat között. Ahhoz, hogy a keltetés sikeres legyen, fontos, hogy sikerüljön megtalálni a Te igényeidnek legmegfelelőbb, jó minőségű keltetőgépet.
Egy megbízható, jó gép mindenképpen az egyik meghatározó tényezője és kulcsa a sikeres keltetésnek.
A legfontosabb szempontok ami alapján én is választottam:
- kapacitás: mennyi tojást szeretnénk egyszerre keltetni
- megbízható gép, ami stabilan tartja a beállított, pontos hőmérsékletet
- a keltetéshez szükséges optimális páratartalom is jól szabályozható
- fontos a jó hőeloszlás és a ventiláció is
- mérlegelni kell, hogy kézzel szeretnénk forgatni a tojásokat vagy fordítóműves gépet vásárolunk – számomra nem volt fontos szempont, hogy fordítóműves legyen, hiszen nem terveztem több száz tojást egyszerre keltetni – de ez mindig az egyéni igényektől függ
A hosszas utánajárást követően, én emellett a gép mellett tettem le a voksomat és nem csalódtam.
Tojáslámpázó
A keltetési folyamat során többször meg fogjuk lámpázni a tojásokat, hogy ellenőrizzük és nyomon kövessük a tojáson belül zajló folyamatokat, az embriók megfelelő fejlődését.
Én ezt a típust használom. Egyszerű és teljesen jól ellátja a feladatát.
Páramérő
A sikeres keltetés egy másik kulcstényezője a megfelelő páratartalom biztosítása a teljes folyamat során.
A tyúktojás keltetése során a levegő relatív páratartalmának 55-65% között kell lennie az 1-18. napig. A bújtatás időszakában (utolsó 3 nap) pedig ezt meg kell emelni 70-85%-ra.
A páratartalmat a megfelelő mennyiségű víztartály feltöltésével tudjuk a keltetőgépekben szabályozni (ez géptípusonként eltérő, így mindig kövessük a saját gépünk használati utasítását!).
A gépben lévő páratartalom szintjét pedig egy páratartalommérő segítségével tudjuk ellenőrizni, és ezáltal folyamatosan jó szinten tartani.
Én ezt a típust használom kontrollként. Egyszerű és könnyen kalibrálható.
Hőmérő
A páratartalom mellett a stabil, pontos hőmérséklet is kulcsfontosságú a keltetés során.
A legtöbb keltetőgép beépített hőérzékelővel/hőmérővel van felszerelve. Viszont ha szeretnénk ellenőrizni, hogy a berendezésünk tényleg megfelelően működik, időnként érdemes egy hőmérővel vagy lázmérővel is egy kontroll mérést végezni.
A hőmérsékletet mindig a tojások felett mérjük és ha behelyeztük a hőmérőt, mindig várjunk kb 15-20 percet, hogy a hőmérsékletnek legyen ideje beállni. Ezt követően olvassuk csak le az értéket. Ha digitális hőmérőt használunk (saját tapasztalat) mindenképpen ellenőrizzük annak pontosságát is egy másik hőmérő/lázmérő segítségével.
Keltetőgép előkészítése, tesztelése
Fertőtlenítés
Minden keltetés előtt a keltetőgép fertőtlenítésével és tisztításával kezdjünk és ezt a műveletet természetesen ismételjük meg a keltetés után is. Akkor is végezzük el a tisztítást, ha a gépet újonnan most vásároltuk, hiszen a cél, hogy a tenyésztojásaink a lehető legtisztább, steril környezetbe kerüljenek.
Mielőtt elkezded a géped karbantartását, tisztítását, minden esetben áramtalanítsd (ne legyen elektromos hálózathoz csatlakoztatva)! Mindig kövesd a géphez kapott használati utasítást és ügyelj rá, hogy csak a mosható területek érintkezzenek vízzel, pl. az elektronika NE!
Ahogy én csinálom: a gép minden mosható elemét először 10%-os fertőtlenítőszeres vízzel áttörlöm, majd pedig meleg szappanos vízzel lemosom. Ezt követően meleg vízzel mindent leöblítek és hagyom megszáradni. A ventilátort és a fűtőegységet porszívóval takarítom.
Keltetőgép tesztelése
Mivel a célunk a sikeres keltetés, fontos meggyőződnünk arról, hogy a használt eszközeink is megbízhatóan működnek. Ezért a keltetés tényleges megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy a gépünk megfelelően üzemel. Ahogy korábban is kiemeltem, a hőmérséklet és a páratartalom kulcsfontosságú tényező a keltetési folyamat során, így kritikus, hogy a gépünk által mért és produkált értékek valóban megfelelnek-e a valóságnak.
Tehát járassuk a gépet üresen, tojások nélkül néhány napig és ellenőrizzük, hogy minden megfelelően működik:
- stabilan tartja a tizedes pontosságú különböző hőmérsékleteket
- 1-11 nap: 37,8-38 Celsius fok
- 12-18 nap: 37,5 Celsius fok
- 19-21 nap: 37,2 Celsius fok
- egy megbízható páratartalom mérővel ellenőrizzük, hogy miként tartható a megfelelő páratartalom
- 1-18 nap: 55-65%
- 19-21 nap: 70-85%
- működik a ventiláció
- valamint ha használunk fordítóművet, ellenőrizzük annak működését is.
A keltetésre szánt tenyésztojások előkészítése, jelölése
Miután gondosan összegyűjtöttük a tervezett mennyiségű, kiváló minőségű tenyésztojásainkat és megfelelően eltároltuk azokat, készítsük elő őket a keltetéshez. A tenyésztojások kiválasztásáról és tárolásáról itt olvashatsz.
Tojások előkészítése
A keltetés megkezdése előtt 12 órával hozzuk be a tojásokat a tárolóhelyről (12-18 Celsius fokról) szobahőmérsékletre (22-24 Celsius fok), kb. 60%-os páratartalomra. Ezáltal szép lassan átmelegedhetnek, még mielőtt bekerülnének a keltetőgépbe.
Ekkor lehetőségünk van még egyszer átnézni a tojásokat, amit mindig tiszta kézzel és óvatosan tegyünk.
- óvatosan nézzük át nem került-e bele sérült, a normálistól eltérő formájú, héjú darab
- végezzünk egy előzetes lámpázást, ezzel kiszűrhetőek az esetleges hajszálrepedések, melyek szabad szemmel nem láthatóak
- lehetőség szerint kerüljük a szennyezett tojások használatát – a fertőzések elkerülése végett – ha mégis kénytelenek vagyunk ilyen tojással is dolgozni – NE mossuk, langyos vízbe be lehet áztatni és így leázik róla a nagyobb szennyeződés, majd hagyjuk megszáradni. Semmiképpen ne dörzsöljük, mert ezáltal eltávolítjuk róla a vékony védőréteget, mely pont a tojást hivatott védeni a kórokozókkal szemben.
Tojások jelölése
A tojásokat naponta kétszer forgatnunk kell – ha nincs automata forgatómű a gépünkhöz -, hogy megakadályozzuk a tojásban található csíralemez letapadását.
A kézi forgatáshoz meg kell jelölni a tojások két oldalát. Például így: egyik R – reggel és a szemközti oldalt E – este. De használhatunk A/B; +/- vagy hozzám hasonlóan mosolygós és szunyókáló fejeket :). A lényeg, hogy amint ránézel a tojásokra látod, hogy melyik volt átforgatva és melyik nem. A két jelet egyik irányba érdemes összekötni egy egyenes vonallal, hiszen fontos, hogy mindig oda-vissza, ugyanazon a vonalon forgassunk. Mindig ez a vonal érintse a tojástálcát forgatásnál – tehát ODA és VISSZA a hossztengely mentén.
Én még sorszámmal is meg szoktam jelölni a tojásokat, hogy mindent részletesen fel tudjak követni a keltetés során. (pl. mit tapasztalok lámpázáskor, ki kelt-e sikeresen a csibe, mikor kelt ki stb.)
A jelölést minden esetben ceruzával végezzük, mert az alkoholos vagy más jellegű filcekről a tojáshéj pórusain keresztül esetlegesen ártalmas anyagokat juttathatunk a tojás belsejébe.
A tyúktojás keltetésének folyamata
Miután ilyen alaposan előkészültünk, kezdődhet az igazi kaland: maga a KELTETÉS.
1. Nap: Keltetőgép indítása, tojások elhelyezése
A keltetőgépet helyezzük egy nagyjából stabil, állandó hőmérsékletű, huzat és közvetlen napsugárzástól védett helyiségbe. A 16-24 Celsius fok ideális.
Indítsuk el a keltetőgépet a hozzá tartozó használati utasítás szerint. Töltsük fel vízzel a megadott vízcsatornákat a megfelelő páratartalom eléréséhez, állítsuk be a kezdő hőmérsékletet. Ekkor még a tojások nincsenek bent a gépben! Várjuk meg, míg beáll a megfelelő hőmérséklet és a páratartalom. Ez néhány órát szokott igénybe venni, géptípustól függően.
Hőmérséklet a keltetés elején: 37,8-38 Celsius fok
Páratartalom: 55-65%
Ha beállt a gépben a megfelelő hőmérséklet és páratartalom, eljött az ideje, hogy betegyük a tojásokat. Mindig mossuk meg a kezünket és tiszta kézzel, óvatosan mozgassuk őket. Kövessük a keltetőgépünk használati utasítását.
Amennyiben kézi forgatású a gép, fektetve helyezzük őket egymás mellé, úgy hogy mindegyiknek az azonos oldala legyen felfelé. Tehát például reggel indítjuk a keltetőgépet, akkor a tojásokat az R jelöléssel felfelé helyezzük el a tojástálcán. Amennyiben fordítóműves a gépünk, akkor a tojásokat hegyes végükkel lefelé helyezzük el a fordítóműben.
Ha betesszük a tojásokat a gépbe, kell némi idő míg újra beáll a megfelelő hőmérsékletre, tehát ne lepődjünk meg.
Keltetés: 1-18. nap
Páratartalom
Ezen periódus alatt a páratartalom szintje: 55-65% között mozogjon. Használjuk a kis barométerünket és ha úgy tapasztaljuk, hogy leesik a páratartalom, pótoljuk az elpárolgott vizet a tartályokban, hiszen a megfelelő páratartalom és hőmérséklet biztosítása segít megóvni a tojásainkat a kiszáradástól és a nagyobb mértékű zsugorodástól.
Tojások forgatása
A forgatást mindig tiszta kézzel és nagyon óvatosan végezzük, mert az embrió érzékeny az ütődésre, rázkódásokra.
A tojásokat naponta kétszer, reggel és este forgassuk. Ez azért fontos, hogy a fejlődő embrió ne tapadhasson oda a tojáshéj egyik oldalához se. Ne feledjük, a tyúkanyó is így tesz, nekünk csak másolni kell a profit. 😉 Ha a gépünk automata fordítóművel rendelkezik, ezt a műveletet a gép elvégzi helyettünk. Az első 3 napban nem forgatok, csak a 4. naptól.
Az utolsó forgatási nap: 18.nap! 18. nap után már NEM forgatunk, mert a csibék elkezdenek előkészülni és helyezkedni a keléshez.
Fogjuk a tojást óvatosan a hüvelyk és a mutatóujjunk közé és fél fordulatot fordítsunk rajta a másik kezünkkel, a korábban felrajzolt jelölés mentén. Íme egy kis segítség:
Hőmérséklet
A hőmérséklet egy igen kritikus tényező az egész folyamat során, ezért ezt is érdemes időnként pluszban ellenőrizni.
A keltetés első felében 1-11.nap: 37,8-38 Celsius fok, majd a 12.naptól 37,5 Celsius fokra csökkentjük.
Hűtés
A hűtés feladata, hogy az embrió által termelt hőt elvezesse. Az embrió fejlődése során a tojásban lezajló anyagcsere folyamatok hőt termelnek. A hűtés hatására az embrió összehúzódik és így friss levegő kerülhet a tojásba (forrás: tudasbazis.sulinet.hu).
A tojások napi szintű hűtéséről is gondoskodnunk kell a 4. naptól! Gondoljunk csak megint a kotlósra, aki enni, inni időnként leszáll a tojásokról, ilyenkor azok átszellőznek és hűlnek. FONTOS azonban a helyiség hőmérséklete is, a keltetési hőmérséklet és hűtési hőmérséklet között ne legyen több 10-15 Celsius foknál.
Kézi forgatás esetén ez szinte automatikusan meg is történik, hiszen ameddig átforgatjuk a gépben lévő tojásokat addig azok tudnak hűlni és szellőzni. Ilyenkor húzzuk ki a gépet a konnektorból és vegyük le a keltetőgép tetejét. Fordítóműves keltetőgép esetén viszont erre külön oda kell figyelni, nehogy elfelejtkezzünk róla.
Hűtés ideje: 10-15 perc. A 18. napon már inkább csak maximum 10 perc.
A 12. naptól a hűtés során a tojásokat még langyos vízzel is szoktam permetezni, hogy a későbbi kelés könnyebb legyen.
Tojások lámpázása
Az egyik kedvencem és legizgalmasabb rész a mesterséges keltetés során a tojások lámpázása. Erre azért van szükség, hogy folyamatosan nyomon tudjuk követni, hogy minden megfelelően zajlik-e a tojásban.
Tiszta kézzel és nagyon óvatosan mozgassuk a tojásokat. A legjobb ha keresünk egy olyan tartó eszközt, amibe hegyes végével lefelé, biztonságosan be tudjuk állítani a tojást. (nálunk erre jól bevált a szigetelő szalag kartonhengere, de bármi jó lehet, amiben stabilan megáll a tojás)
Lámpázni sötétben kell. A tojást hegyes végével lefelé állítjuk és a tojáslámpázót vagy zseblámpát a tojás tompa feléhez tartjuk.
A lámpázás képe az indításkor 0. napon: átlátszó. Ilyenkor még nem lehet megállapítani, hogy van-e benne kiscsibe, azaz fias-e.
A 21 nap alatt két alkalommal szoktam lámpázni:
Első alkalommal a 8. napon (de ez a 7-10.nap között bármikor jó): ilyenkor azt vizsgáljuk, hogy:
- megfelelően elindult-e az embriók fejlődése
- van-e olyan tojás ami esetleg nem volt fias
- van-e olyan tojás ahol esetleg, valamilyen okból az embrió ugyan elkezdett fejlődni, de a korai szakaszban elhalt/megakadt a folyamat
Azokat a tojásokat, ahol problémát tapasztaltunk, mindenképpen távolítsuk el a keltetőgépből.
Második alkalommal én a 15. napon lámpázom a tojásokat – ezt a 14-17. nap között, de mindenképpen a 18. nap előtt végezzük! Itt még ellenőrzöm, hogy a bent maradt tojásokban továbbra is szépen fejlődik mindenki. Ebben a periódusban már ritkán szokott probléma lenni, de az utolsó, bújtatási időszak előtt végezzünk egy utolsó ellenőrzést.
Ilyenkor már szépen kivehető az embrió, jól megfigyelhető a mozgása.
A 18. napon az embrió már teljesen kitölti a tojást. Ha lámpával megnézzük és minden rendben van, egy nagy, sötét foltot és a légkamrát látjuk.
18. nap
Előkészülünk a bújtatási időszakra, a keltetés utolsó fázisára.
- az utolsó nap, amikor a tojásokat forgatni kell!
- fordítóműves gép esetén, az utolsó forgatást követően – a fordítóművet vegyük ki a gépből és a tojásokat fektessük a tojástálcára
- a hűtést már rövidebb ideig végezzük (max. 5-10 perc)
- a 18. nap végén töltsünk fel még annyi vízcsatornát, hogy a páratartalom megemelkedjen 70-85%-ra, illetve a hőmérsékletet csökkentsük 37,2 Celsius fokra.
Keltetés: 19-21. nap
Elérkeztünk a keltetés utolsó szakaszához: a bújtatáshoz. Nagyon fontos, hogy ilyenkor NEM forgatunk, hiszen a csibék elhelyezkednek a kelési pozícióba.
Hőmérséklet: 37,2 Celsius fok
Páratartalom: 70-85%
A páratartalmat magasabban kell tartani, mely segíti a tojáshéj puhulását és ezáltal a könnyebb kelést. Töltsünk fel a plusz vízcsatornákat a használati utasítás szerint, hogy elérjük a magasabb értékeket és folyamatosan ellenőrizzük azt a barométerünk segítségével.
19-20. napon még egy-egy nagyon rövid hűtést/szellőztetést tehetünk – maximum 20 másodpercre, de amint az első tojásrepesztés vagy kelés megtörtént NINCS hűtés sem. NE nyitogassuk a keltetőgépet, hogy fent tudjuk stabilan tartani a hőmérsékletet és a páratartalmat. Ha a vizet pótolnunk kell, azt is nagyon gyorsan tegyük.
Kelés előtt 1-2 nappal a tojásokból halk csipogás, kopogás, rágcsálás hallatszik és a tojások is mocorognak. Ez mind-mind nagyon izgalmas, de NE nyissuk ki az inkubátor tetejét, csak az üvegen keresztül figyeljük a történéseket.
Ameddig várjuk, hogy kibújjanak csibéink, készítsük elő a majdan kikelő csibéink helyét.
21. nap: A KELÉS 🙂
Az első kiscsibék a 21. nap körül fognak kibújni a tojásból. Azért írom, hogy körülbelül mert lesznek akik esetleg korábban kibújnak, de lesznek olyanok is akik csak később a 22-23. napon fognak kikelni a tojásból. Legyünk türelmesek, a kelés egy hosszabb folyamat és igen fárasztó is a csibék számára, így néha meg-megállnak pihenni.
Először a csibék a tojáson belül a tojás légkamrájába ütnek lyukat (tojás tompa végén található) és elkezdenek lélegezni. Ilyenkor kezdenek el csipogni is, már ilyenkor kommunikálnak egymással és ezáltal ösztönzik is egymást a kibújásra.
Ezt követően egy kis lyukat ütnek a tojás külső oldalán, amit már mi is láthatunk. Érdekesség, hogy a csibék a csőrük felső részén található ideiglenes képződménnyel, a tojásfoggal törik fel a tojást, ami később a kelést követően leválik a csőrükről.
A lyukasztást követően általában egy hosszabb pihenő következik, ami eltarthat 6-12 órán keresztül is. Így nem kell megijedni, és véletlenül se kezdjük ilyenkor kibontani mi a tojást! Majd szép lassan elkezdi végig körben megrepeszteni a tojáshéjat, hogy majd a végén, azt egy mozdulattal kinyomja és kibújhasson a tojásból.
A legtöbb csibe ilyenkor nagyon elfárad, így miután sikeresen kikeltek a tojásból, elfekszenek és pihennek, közben szép lassan megszáradnak és puha pihegombócokká válnak.
Mindenképpen várjuk meg míg megszáradnak és csak ezt követően vegyük ki őket a keltetőgépből. Nyugodtan el lehetnek bent több órán keresztül, semmi bajuk nem lesz. Inkább akkor kezdjük kivenni a megszáradt csibéket, amikor már sokan kikeltek, hogy helyet adjunk a még kibújásra készülőknek. Ilyenkor gyorsan vigyük őket az előkészített csibenevelőbe és szedjük ki az üres tojáshéjakat is a gépből. Gyorsak legyünk, hogy minél kevesebb hő és pára távozzon amikor felnyitjuk a tetőt.
A frissen kikelt apróságokat a száradást követően helyezzük el a gondosan előkészített csibe bölcsiben. Nálunk a férjem alkotott két csodálatos neveldét, ahol a kiscsibék az első időszakban cseperednek.
Ha az összes tojásunk kikelt, a keltetőgépet újra, alaposan fertőtlenítsük és takarítsuk ki, hogy a következő alkalommal is egy tiszta, szennyeződésektől mentes környezetben kezdhessük el a keltetést.
Remélem, hogy a fenti részletes útmutató segítségével hamarosan Te is részese leszel egy hasonlóan sikeres, 21 napos kalandnak. 😉
Farkas Andrea
Kedves Andi!
Miért nem mindegy a forgatás iránya? Ha nem oda-vissza, csak egy irányba forgatjuk, mi történik?
Előre is köszönöm a válaszodat: Farkas Andi
Sólyom_Andi
Kedves Andi!
Én anno úgy olvastam/tanultam, ha a tojást csak egy irányba forgatjuk (nem oda-vissza), az allantois-zsák megrepedhet/szakadhat és az embrió elpusztul. Mindemellett a tojás körbe-körbe forgatásával a jégzsinór is felcsavarodhat és elszakadhat, ezáltal a tojássárgája sem marad a megfelelő pozícióban mely szintén az embrió halálához vezet.
Barbi
Szia. Sajnos nem tudtam letölteni a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Szia Barbi,
Neked is küldömm emailen. köszönöm, hogy jelezted. üdv Andi
Gálik Zsuzsanna
Szia! Sajnos nem tudtam én sem letölteni a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Szia Zsuzsanna, Neked is elküldtem a naplót emailen. Köszönöm, hogy jelezted
Lengyel Zsuzsanna
Sajnos nem tudtam letölteni a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Kedves Zsuzsi,
nem tudom mi lehet a gond, utánajárok. De addig is elküldöm az email címedre.
üdv
Andi
lebics zsolt
sajnos nem tudom letolteni a naplot
Sólyom_Andi
Kedves Zsolt, dolgozom a megoldáson, addig is elküldöm az email címedre.
Sinka Mónika
Üdv nemlehet letőlteni a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Szia Mónika,
küldöm emailen a naplót. Köszönöm, hogy jelezted a problémát. üdv Andi
Nikolett Csáki
Szia! Sajnos mi sem kaptuk meg a keltetési naplót! Szeretném, ha elküldenéd email címemre. Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Niki,
már dolgozom a megoldáson, addig is köszönöm a jelzést és küldöm az emailedre.
Cseh Attila
Kedves Andrea!
Sajnos nem tudom letölteni a keltezésű naplót.Mit rontottam el?
Üdvözlettel:Cseh Attila
Sólyom_Andi
Kedves Attila!
köszönöm, hogy jelezted, elküldtem Neked is a naplót.
Kovács Dóra
Szia! Sajnos én sem kaptam meg a keltetési naplót! Esetleg el tudnád küldeni nekem is? Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Dóra,
természetesen küldöm. köszönöm, hogy jelezted. üdv Andi
Tóthné Kapus Diána
Kedves Andi!
Sajnos nem kaptam meg én sem a keltetési naplót.
Szeretném ha elküldenéd az email címemre.
Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Kedves Dia,
küldöm a naplót Neked is. üdv Andi
Bicsák Jenő László
Sajnos én sem kaptam meg a naplót!
Sólyom_Andi
Szia, emailen elküldöm. köszönöm a visszajelzést.üdv Andi
Helga
Kedves Andi,
Sajnos nekem se sikerült letöltenem a naplót! Elküldenèd kérlek?
Előre is köszönöm!
Helga
Sólyom_Andi
Szia Helga,
küldöm emailen a naplót. Köszönöm, hogy jelezted a problémát. üdv Andi
Kovács Anita
Szia. Légyszi küld el nekem is a naplót!
Sólyom_Andi
Szia Anita,
küldöm emailen a naplót. Köszönöm, hogy jelezted a problémát. üdv Andi
Pásztor Tünde
Szia! Megkaphatnám én is a naplót nekem sem küldte el a rendszer! 🙂
Köszönöm !
Sólyom_Andi
Szia Tünde,
persze. Küldöm emailen. köszönöm, hogy jelezted a problémát.
üdv Andi
Födelevics Katalin
Üdv.Sajnos Én sem kaptam meg a naplót.Köszönöm.
Sólyom_Andi
Szia Katalin,
Küldöm emailen. köszönöm, hogy jelezted a problémát.
üdv Andi
Hudácskóné Sándor Eta
Szia.
Én sem kaptam meg a keltetèsi naplót.
Köszönöm szépen előre is
Sólyom_Andi
Szia Eta,
küldöm emailen, köszönöm, hogy jelezted. üdv Andi
Kubik Sándorné
Szia! Sajnos mi sem kaptuk meg a keltetési naplót! Szeretném, ha elküldenéd email címemre. Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Mária,
küldöm emailen. köszönöm, hogy jelezted.üdv
Andi
Erika
Kedves Andi!
Sajnos nem kaptam meg én sem a keltetési naplót.
Szeretném ha elküldenéd az email címemre.
Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Kedves Erika,
elküldtem Neked emailen. köszönöm, hogy jelezted. üdv Andi
Garai Gábor
Kedves Kedves Andi
Sajnos én sem tudtam letölteni a naplót!
Sólyom_Andi
Kedves Gábor,
neked is elküldtem emailen, köszönöm,hogy jelezted. üdv Andi
Robi
Kedves Andi, Sajnos én sem tudtam letölteni a naplót.
Sólyom_Andi
Kedves Robi,
kitöltötted a eliratkozást? Mert nem talállak a listában. Kérlek tedd meg és elküldöm a naplót. köszi szépen
Makó Zoltán
Hát ez a napló nekem sem sikerült!
Sólyom_Andi
Kedves Zoltán!
köszönöm, hogy jelezted. Küldöm Neked is emailen.
Mónika Gruity
Hát ez egy szuper részletes és érthető leírás a kezdőknek 🙂 Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat. Egy dilemmám van csak az, hogy az első lámpázáskor elég sok tojásban egy kiterjedt sötét foltot látok és nem tudom el dönteni, hogy ez vajon mit jelenthet. nem olyan ér hálós mint a videódban. Egy keltetési naplót én is szeretnék kérni mert sajnos nem tudom le tölteni. Köszönöm szépen.
Sólyom_Andi
Szia Mónika!
köszönöm szépen, ez volt a cél 😉 Tudnál küldeni képeket, így elég nehéz látatlanban eldönteni miről is lehet szó. Illetve, hogy hány napos tojások kerültek a keltetőbe. Küldöm neked is a Keltetési naplót. üdv Andi
Szamosközi Viktória
Szia, kérlek küld el nekem is a naplót. Köszönöm 🙂
Sólyom_Andi
Szia Viki,
köszönöm, hogy jelezted. Küldöm Neked is a naplót 😉
Dani
Szia, nekem sem sikerült letölteni.
Sólyom_Andi
Szia Dani,
köszi, hogy jelezted. Küldöm neked is emailen a naplót.
Miklós Károly Somogyi
Kedves Andi!
Csak az előttem szólókat ismétlem, a naplót szeretném elkérni!
Sólyom_Andi
Kedves Miklós!
köszönöm, hogy jelezted, küldöm Neked is a naplót. A megjegyzéseket egyesével engedem ki ezért nem látod rögtön. Ki kell szűrnöm a spam és egyéb nem idevaló hozzászólásokat. üdv Andi
Bálint Tibor
Szia!
Házi kacsa és gyöngyi keltetési naplót tudnál küldeni?
Sólyom_Andi
Szia,
Sajnos kacsát és gyöngyit nem keltettem még, így nincs tapasztalatom velük – ezáltal naplót sem készítettem. Ha ez változna, akkor mindenképpen megosztom Veletek. üdv Andi
Martin
Szia, nem tudtam sajnos letölteni én sem. Légyszíves elküldenéd nekem is a keltetési naplót?
Köszönöm
Sólyom_Andi
Szia Martin,
köszönöm, hogy írtál. Küldöm Neked is emailen.
József
Sajnos nem tudtam letölteni a keltetési naplót!
Zoli
Én sem tudtam letölteni a naplót. 🙁
Sólyom_Andi
Szia Zoli,
köszönöm,hogy jelezted. Elküldtem emailen a naplót.
Gyurina-Bodó Réka
Szia!
Sajnos én sem kaptam meg a keltetési naplót!
Esetleg el tudnád küldeni nekem is? Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Réka,
persze, küldöm Neked is naplót. Köszönöm, hogy jelezted.
Misi
Nem kaptam meg az igert keltetesi naplot!
Sólyom_Andi
Szia Misi, köszönöm, hogy jelezted. Küldöm emailen.
Réka
Szia!
Sajnos én sem kaptam meg a keltetési naplót!
Esetleg el tudnád küldeni nekem is? Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Réka, elküldtem Neked is.
István Lamos
Sajnos én sem kaptam meg a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Kedves István, köszönöm a jelzést, küldöm emailen.
Nikolett
Üdvözlöm! Eltudná küldeni nekem is? Köszönöm szépen!
Sólyom_Andi
Szia Nikolett,
elküldtem emailen, köszönöm, hogy jelezted.
Niki
Szia! Esetleg nekem is eltudnátok küldeni újra? Sajnos nem kaptam meg. Előre is köszönöm
Sólyom_Andi
Szia Niki, persze. Neked is elküldtem emailen. Köszönöm, hogy írtál.
Ghidro Anna
Kedves Andi Elérkezett a 18 -dik nap A forgatassal leálltam ( kézi)Azt szeretném megkérdezni hogy ettől arra felé hányszor kell szellőztetni naponta és most már a 19 -dik naptól kelle langyos vízzel spricolni a tojásokat , és hányszor naponta Előre is öszönöm a valaszt
Sólyom_Andi
Kedves Anna! A 18.nap után már nincs szellőztetés. Max annyi időre nyissuk ki a keltetőt, ha után kell tölteni a vizet, hogy a páratartalom stabil legyen. Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de nem jutottam korábban ide. Remélem sikeresen kikeltek a kiscsibék. 😉
Vizi Csaba
Kevdes Andi!
Sajnos Én sem kaptam meg a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Kedves Csaba! Neked is elküldtem emailen.
Dorina
Szia!
Többször is próbáltam feliratkozni, de nem kaptam meg a keltetési naplót.
El tudnád esetleg küldeni?
Előre is köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Dorina, ne haragudj, most jutottam csak ide. Persze, elküldtem Neked is emailen. köszönöm
Péter Zsanda
Szia én sem tudtam letölteni a naplót.
Sólyom_Andi
Szia Péter! Neked is küldtem emailen. köszönöm, hogy jelezted
Bódoghné Tímea
Kedves Andi!
Szeretnék kérni keltetési naplót, mert nem érkezett meg.
Köszönöm szépen.
Timi
Sólyom_Andi
Kedves Timi! Neked is küldtem emailen. Köszönöm, hogy írtál.
L. Leticia
Szia!
Szeretném én is kérni a naplót.
Sólyom_Andi
Szia Leticia, ha feliratkozol Neked is el tudom küldeni. köszönöm Andi
Lacza Tamas
Sajnos nem tudtam letölteni a keltetési naplót!
Sólyom_Andi
Szia Tamás, elküldtem Neked is emailen. köszönöm, hogy jelezted.
Gábor
Nem lehet letölteni a keltetési naplót. 🙁
Sólyom_Andi
Szia Gábor, elküldtem emailen, köszönöm, hogy jelezted.
Mária
Nem tudtam letölteni a keltetési naplót köszönöm
Sólyom_Andi
Szia Mária, elküldtem neked is emailen a naplót. Köszönöm, hogy szóltál.
Bősze Gabriella
Szia! Sajnos nem tudtam letölteni a naplót.
Sólyom_Andi
Szia Gabriella,elküldtem neked is naplót emailen. köszönöm, hogy jelezted a problémát.
Bozó Csaba
Sajnos nekem sem sikerült letölteni a keltetési naplót.
Sólyom_Andi
Szia Csaba, neked is elküldtem emailen. köszönöm, hogy jelezted a problémát.
Kontics Anita
Szia,
Sajnos nekem se sikerült letölteni a naplót.
Sólyom_Andi
Szia Anita, kérlek iratkozz fel a hírlevélre és akkor el tudom küldeni neked is.
Noémi
Kedves Andi,
Sqjnos még nem kaptam sem hírlevelet, sem keltetési naplót. Kérlek küld el, holnap indulna a keltető és nagyon szeretném használni!
Köszönöm szépen!
Sólyom_Andi
Szia Noémi! Elküldtem, köszönöm, hogy jelezted. Sok sikert a keltetéshez.
Andrea
Szia Andi.nem tudtam letölteni a keltetési naplót.
Sólyom_Andi
Szia Andrea, elküldtem Neked is emailen. köszönöm,hogy szóltál.
Lesiné Jung Katalin
Szia!
Szeretném kérni én is a keltetési naplót. Nekem sem sikerült letölteni. Köszönöm
Sólyom_Andi
Szia Katalin, Neked is elküldtem email. köszönöm, hogy jelezted.
Jeles István
Szia! Sajnos nem jelenik meg a letöltés nekem sem.
Sólyom_Andi
Szia István,
elküldtem Neked is emailen. Köszönöm, hogy jelezted.
Turcsán Imre
Szia!
Nem tudom letölteni a naplót.
Köszönöm!
Sólyom_Andi
Szia Imre, küldöm emailen. Köszönöm, hogy jelezted.
Bődi Györgyné
Szia. Én sem kaptam meg a keltető naplót
Sólyom_Andi
Kedves Anett, emailben neked is elküldtem a naplót. Köszönöm, hogy jelezted. üdv Andi
Bendegúz
Sajnos nem kaptam meg a naplót.
Sólyom_Andi
Szia Bendegúz, emailen elküldtem Neked. Köszönöm Andi
Marlokné Somogyi Ildikó
Kedves Andi!
Feliratkoztam a hírlevélre, és mégsem érem el a keltetési naplót.
Üdvözlettel:
Ildikó
Sólyom_Andi
Kedves Ildikó!Köszönöm szépen, hogy jelezted. Neked is elküldtem emailen. köszönöm Andi
jancsika
Szia! Eszméletlen jó leírás. Rengeteg leírás van a neten össze vissza. De mivel Ilyen részletességgel készítette el én biztos a Te leírásod alapján fogok mindent csinálni. (Remélem nem lövök mellé 😀 )Én is próbálkoztam letölteni a naplót elküldenéd nekem is?
Sólyom_Andi
Szia Jancsika!Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat. Az volt a cél, hogy használhatóan osszam meg, amit a keltetéssel kapcsolatosan tanultam, tapasztaltam és ezt mások is használhassák. 😉 Elküldtem Neked is emailen a naplót. üdv Andi
Kémné Fanni
Szia!
Nem tudtam letölteni a naplót, el tudnád küldeni nekem is e-mailben?
Köszönöm szépen 🙂
Üdv, Fanni
Sólyom_Andi
Szia Fanni, köszönöm szépen, hogy jelezted. Persze, Neked is elküldtem emailen. köszönöm Andi
Annamaria
Szia Andi,
Nagyon koszonom en is a leirasod es mondanom sem kell, a naplot is kerhetem 🙈
Koszonom
Annamaria
Sólyom_Andi
Szia Annamaria, persze küldöm Neked is, csak iratkozz fel kérlek a hírlevélre. 😉 köszönöm szépen üdv Andi
Regina
Kedves Andi!
Sajnos Nekem sem érkezett meg a keltetési napló.
Előre is köszönöm a segítséged!
Sólyom_Andi
Kedves Regina, köszönöm, hogy jelezted. Elküldtem a naplót Neked is!köszönöm Andi
Fülöp Dorottya
Kedves Andi!
Nagyon köszönöm az összefoglalót, nagyon alapos!
Én is kérhetem a keltetési naplót
Sólyom_Andi
Kedves Dorka! Köszönöm, hogy jelezted és természetesen Neked is elküldtem emailen. Legyen szép a napod! Andi
Fülöp Dorottya
Kedves ANDI!
FANTASZTIKUS leírás. Bele is vágnánk a kalandba! Esetleg kérhetem én is a keltetési naplót?
Sólyom_Andi
Szia Dorka! Nagyon szépen köszönöm a szép szavakat. Örülök, hogy tetszett a cikk és remélem tudtok belőle hasznosítani. Elküldtem Neked emailen a naplót. Szeretettel Andi
Szabó Brigitta
Szia! Szeretném én is e-mailben kérni a naplót, nem kapok sajnos e-mailt 🙁
Sólyom_Andi
Szia Brigitta, kérlek először iratkozz fel a hírlevélre, utána tudom küldeni. Köszi szépen